≫ 

"Bio bih obešen da sam predvodio proteste". Vučić o Crnoj Gori: Ustoličenje je bilo otkazano

Postojao je plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju - rekao je predsednik Srbije

  • 36
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Prva

Najavljivane su tenzije i protesti protiv ustoličenja na Cetinju, to smo znali unapred, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori.

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je postojao plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju.

- Policija ne želi da reaguje odmah. Tek kada mora primenjuje se sila.  - rekao je on komentarišući nerede na crnogorskim ulicama.

- Da sam ja bio na protestima, bio bih obešen. Mene bi razapeli da sam predvodio proteste protiv neke verske zajednice u Srbiji. Razapeli bi me u Briselu i Vašingtonu - rekao je predsednik.

Mitropolit Joanikije ustoličen na Cetinju 

Na Cetinju je upravo završena ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Cetinje, Joanikije, Porfirije Foto: Tanjug/STR

Predsednik je ukazao da je mitropolit na važnom mestu, da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolit Joanikije je zajedno sa patrijarhom Porfirijem iz Podgorice prebačen helikopterom, dok je deo sveštenstva morao da odustane od dolaska na Cetinje, zbog barikada i demonstranata koji se protive ustoličenju i koji su blokirali prilaz manastiru.

Na pitanje da li je bezbednost patrijarha i mitropolita bila ugrožena s obzirom na dramatičan snimak njihovog dolaska u Cetinjski manastir, Vučić je rekao da su sleteli na zemljište iza manastira.

- BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori - kazao je predsednik i dodao što joj je i posao kao i svih takvih službi da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Video: Helikopter sa Patrijarhom i Mitropolitom sleteo na Cetinje: Policija naoružana dugim cevima ih štiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đilas?

    5. septembar 2021 | 10:18

    A ko je poslao Čanka, da sedi i nazdravlja sa Milom, dok se narod gloži?

  • 🔴🔵⚪

    5. septembar 2021 | 10:47

    Nadam se, braco Srbi da cete se setiti ovih nemilih dogadjaja i ove mrznje prema srpskom narodu sledece godine, pre nego sto se uputite na njihovo primorje!

  • Vodolijax

    5. septembar 2021 | 11:29

    U 21 veku jedan hrišćanski pravoslavni narod želi da kamenuje pripadnike isto hrišćanskog pravoslavnog naroda......eto kakvo je Milo i družina zlo......on je lični đavolov poslanik......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA