≫ 

Čestitke državnog vrha mitropolitu Joanikiju: "Da zadugo ostanete stena pravoslavlja"

Značaj ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog je ogroman, oduševljen sam ljudskom veličinom koja će voditi ovu drevnu svetosavku episkopiju - poručio je gradonačelnik Novog Sada

  • 3
Cetinje, ustolicenje Joanikije Foto: mitropolija.com

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit Joanikije, uz reči "Aksios", što znaši "Dostojan".

Time je on i zvanično postao mitropolit crnogorsko-primorski, na čemu mu je čestitao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Posle šokantnih prizora nasilja na Cetinju koji su me duboko uznemiriili, vest o dolasku patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija u cetinjski manastir me je obradovala i osnažila u ubeđenju da će ovaj verski čin biti sproveden po svim pravilima naše Svete Crkve.

Značaj ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog je ogroman, oduševljen sam ljudskom veličinom koja će voditi ovu drevnu svetosavku episkopiju.

Nadam se da će svojom mudrošću uspeti da premosti razlike koje su veštački stvorene u Cnoj Gori zadnjih decenija i da će blagošću dopreti do zabludelih i skrenuti ih sa krivog puta. Zato kažem, dostojan! Časni vladiko, mnogo uspeha u radu i da zadugo ostanete stena pravoslavlja u bratskoj Crnoj Gori! - istakao je on.

Maja Gojković: Neka Vaša duhovna snaga i dobrota budu svetionik u ovim vremenima iskušenja

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je čestitku mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju povodom njegovog ustoličenja s porukom da iskreno veruje da će mudro , odgovorno i posvećeno raditi na dobrobit verujućeg naroda i SPC.

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Vaše visoko preosveštenstvo, upućujem Vam srdačne čestitke povodom ustoličenja i stupanja na tron Svetog Petra cetinjskog u iskrenom uverenju da ćete na ovom svetom i uzvišenom mestu mudro, odgovorno i posvećeno raditi na dobrobit verujućeg naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Neka Vaša duhovna snaga i dobrota budu svetionik u ovim vremenima iskušenja i neka doprinesu širenju hrišćanskih i svetosavskih vrednosti praštanja, mira, sloge i jedinstva - navela je u čestitki Gojković.

Goran Vesić uputio čestitku

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je mitropolitu crnogorsko-primorskom, gospodinu Joanikiju, povodom stupanja na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Njegovom Visokopreosveštenstvu, mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Joanikiju, čestitam ustoličenje na tron Svetog Petra Cetinjskog. Čestitam na ovom svetom činu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve. Pridružujem se rečima Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog g. Porfirija koji je pozvao na ljubav, slogu, bratstvo i mir.

Siguran sam da će mitropolit Joanikije biti dostojan naslednik svojih velikih prethodnika koji su vekovima unazad, od vremena Svetog Save do danas, širili i čuvali iskru naše pravoslavne vere na prostoru Crne Gore. Dostojan! – napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Gradonačelnik Radojičić: Čestitam ustoličenje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je na svom Instagram nalogu uputio čestitku povodom ustoličenja Joanikija, mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Peti septembar 2021. godine će u istoriji Srpske pravoslavne crkve ostati upamćen kao neizmerno važan dan. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije danas je u Cetinjskom manastiru ustoličio mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Dostojan! – napisao je gradonačelnik u svojoj čestitki.

Zoran Radojičić gradonačelnik Beograda Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gradonačelnik Radojičić čestitke je uputio i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, kao i sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

– Verujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske će u mitropolitu Joanikiju imati dobrog pastira i mudrog duhovnog vođu-zaključio je Radojičić.

Ministarka pravde: Na mnogaja ljeta, Visokopreosvećeni Vladiko

Ministarka pravde Maja Popović, čestitala je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju ustoličenje:

- Vaše Visokopreosveštenstvo, srdačno Vam čestitam ustoličenje na Tron Svetog Petra Cetinjskog, na Svešteni Tron Mitropolita crnogorsko-primorskih, uz iskrene želje za uspehom u Uzvišenoj Službi izgradnje mira i ljubavi, na dobro vernika Srpske Pravoslavne Crkve, srpskog naroda i svih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Obraćanje mitropolita Joanikija Foto: Nikola Tomić

U Republici Srbiji imaćete uvek iskrenog i pouzdanog partnera u Vašoj duhovnoj misiji snaženja duhovnog napretka i izgradnje mostova dijaloga saradnje.

Na mnogaja ljeta, Visokopreosvećeni Vladiko! - navodi se u čestitki.

Siniša Mali: "Dostojan"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali čestitao je ustoličenje mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

- Mitropolitu crnogorsko - primorskom Joanikiju čestitam ustoličenje na tron Svetog Petra Cetinjskog. Dostojan! - napisao je ministar na svom Instagram nalogu.

Dodik: Crkva dokazala snagu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su protesti na Cetinju "događaj na sramotu Crne Gore, delimično njene izvršne vlasti, a posebno predsednika Mila Ðukanovića".

- U situaciji kada je drugim verskim zajednicama dopušteno da upražnjavaju sva prava, to je neprimereno ponašanje, ali se pokazalo da ja narod odlučan, a crkva jaka - rekao je Dodik za TV Pink.

Obraćanje mitropolita Joanikija Foto: Nikola Tomić

Ukazao je da se iz događaja na Cetinju mora izvesti "jasna pouka da postoji jak otpor prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Srbima u Crnoj Gori".

- Ovo je kulminacija događaja u Crnoj Gori gde su SPC i srpski narod skrajnuti - ocenio je Dodik.

On je dodao da ta dešavanja predstavljaju pritisak na Srbiju zato što se ona stabilizovala i ojačala i postala sasvim drugačiji subjekat na regionalnom i međunarodnom planu.

Video: Ustoličeni mitropolit Joanikije: Podele veštački izazvane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA