≫ 

Provokacija Azema Vlasija: Bolje da ustoličenje Porfirija ne bude u Pećkoj patrijaršiji

On je poručio da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj Patrijaršiji, kako se to po tradiciji simbolično čini, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu

  • 25
Patrijarh Porfirije Doboj Foto: SPC

Advokat Azem Vlasi u izjavi za Kosovo onlajn poručio je da očekivanu ceremoniju uvođenja u tron srpskog patrijarha Porfirija ne bi trebalo održati u Pećkoj Patrijaršiji, kako se to po tradiciji simbolično čini, već predlaže da to bude u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Vlasi ocenjuje da je "Srpska pravoslavna crkva instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori", gde je, kako kaže, od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj.

- S obzirom na političku ulogu koju igra SPC bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što je bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Dakle, nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati - zaključuje Vlasi.

Poslednji događaji u Crnoj Gori su, prema mišljenju Vlasija, izrazili velike podele koje postoje u ovoj zemlji, a koje nisu dobre ni za stabilnost same Crne Gore, a ni za odnose u susedstvu.

- Crnogorska javnost je ogorčena na činjenicu da Srpska pravoslavna crkva tamo više igra političku ulogu, ona negira državnost Crne Gore, njihov nacionalni identitet i naravno da to podstiče nezadovoljstvo kod Crnogoraca. Mislim da je mnogo bolje da se crkva vrati svojoj funkciji, kao verska zajednica, a ne kao politička institucija.

Azem Vllasi Vlasi Foto: Profimedia/AFP

To je izazvalo veliki raskol između državnog rukovodstva Srbije i crnogorskog etničkog korpusa, bez obzira što premijer i jedan potpredsednik vlade sa albanskim imenom pokušavaju da igraju ulogu koja im je nametnuta, jer ta vlada je proizvod parlamentarne većine od jednog glasa u Crnoj Gori, aminovana je od strane pokojnog mitropolita Amfilohija, a to iritira većinsku Crnu Goru - navodi Vlasi.

On ne osporava značaj Srpske pravoslavne crkve, ali istovremeno podseća na opseg njenog delovanja.

- Uloga crkve bi trebala biti pomiriteljska, a ne da svađa ljude. Ne znam koja je to verska ceremonija gde popovi pevaju pesme “Da se vojska na Kosovo vrati”, to nas podseća na nešto što smo videli pre 30-ak godina, što je naslutilo mnoga zla koja su se posle i desila.

- To je izazvalo, sasvim opravdano nezadovoljstvo i na Kosovu kod Albanaca, Srpska pravoslavna crkva se na taj način pokazuje više kao instrument vlasti Srbije, nego kao verska zajednica, koja treba da deluje smirujuće, da ne podstiče i ne podgreva podele, već naprotiv - ističe Vlasi.

Video: Nismo došli bilo šta da ukrademo: Poruka patrijarha sa Cetinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milano

    7. septembar 2021 | 12:07

    Ne brini daće Bog do godine u Prizrenu!

  • Tane

    7. septembar 2021 | 12:04

    Komunisti još uvek misle da njihovo nije prošlo.Grakćite gavrani crni iz doba tita, to vam je jedino preostalo.

  • Leka

    7. septembar 2021 | 12:10

    Biće, biće, Azem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA