Albanci u klinču zbog izbora na KiM: Jedni traže odlaganje drugi žele na birališta u oktobru

Predsednik Demokratskog saveza tzv. Kosova Ljumir Abdidžiku se protivi odlaganju lokalnih izbora na KiM, dok se predstavnik Skupštine Glauk Konjufca izjasnio da bi to bila dobra ideja. Opozicija tvrdi da je odlaganje izbora pod izgovorom mera protiv širenja epidemije Kovida 19 očajnički potez vlasti

  • 0
Izbori na Kosovu, kosovo, Kim Foto: Tanjug/AP

Predsednik Demokratskog saveza tzv. Kosova Ljumir Abdidžiku kaže da niko ne treba da odlaže izbore i da niko ne sme da dira u demokratiju.

Kako prenosi prenosi Kosovo pres, Abdidžiku je rekao da su izgleda izborni brojevi sa terena uplašili vladu, za koju navodi da je nesposobna da dobro upravlja i koja se udvara idejom o odlaganju izbora “kao očajničkom poslednjem sredstvu da spreči politički kolaps koji ih čeka”. Abdidžiku smatra da bi odlaganje izbora predstavljalo neviđenu, nedemokratsku meru gušenja sprovođenja građanske volje za koju navodi da je jedino slobodno sredstvo koje ova vlast ne može da kontroliše.

Abdidžiku je pozvao sve opozicione stranke i civilno društvo da se svrstaju u front koji odbacuje tendenciju da se izbori dotaknu kao temelj demokratije, kako kaže, od očajne vlade. On navodi i da je Centralna izborna komisija spremna za izbore i naglašava da su i u vreme pandemije izbori održani 14. februara.

- Izbori u pandemiji, 14. februara bez vakcine, već su jednom održani, dakle, mogu se ponovo održati. Merama, udaljenošću, dobrom organizacijom. Kampanju treba skratiti, a skupove smanjiti. Ali iznad svega, vlada mora raditi na svom jedinom zadatku, u borbi protiv pandemije - poručio je Abdidžiku.

Lider DSK ukazao je na to da još nije dobio odgovor od vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje na predlog da se skrati kampanja za lokalne izbore.

Konjufca smatra da bi trebalo odložiti lokalne izore na KiM

Sa druge strane predsednik Skupštine tzv. Kosova Glauk Konjufca ocenio je sinoć da bi trebalo odložiti lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zakazane za 17. oktobar zbog naglog širenja infekcije koronavirusom, dodajući da o tome može da odluči jedino Vjosa Osmani, što je bio prvi put da neko od zvaničnika centralnih institucija pomene odlaganje izbora usled pogoršanja epidemijskog stanja.

Konjufca je za prištinske medije rekao da nije na njemu da odlučuje, ali da smatra da bi izbore trebalo odložiti.

- To je nadležnost predsednice i, koliko znam, predsednica svoju odluku donosi po preporuci Instituta za javno zdravlje - izjavio je Konjufca.

To je prvi put da neko od zvaničnika centralnih institucija pomene odlaganje izbora usled pogoršanja epidemijskog stanja. On se složio i sa zahtevima opozicije za skraćenje vremena za predizbornu kampanju ili da je uopšte ne bude.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA