≫ 

Gde će osuđeni pripadnici tzv. OVK služiti kazne? Ovo su pravila koja će morati da poštuju

Pritvorena lica imaju 10 dana poseta godišnje - navodi sekretarka Suda Fidelma Donlon

  • 5
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekatarina Trendafilova poručila je danas da ukoliko pred ovim sudom bude kažnjenih za dela koja im se stavljaju na teret, oni će kaznu služiti van Kosova, prenosi Ljajmi.

Trednafilova je govorila i o funkcionisanju Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

- Ova posebna veća su povezana sa svakim nivoom pravosudnog sistema na Kosovu, međutim, veća će funkcionisati u skladu sa svojim statutom i prema poslovniku koji je ekvivalentan kodeksu postupka. Oni će se nalaziti u trećoj zemlji i Veća će imati osoblje isključivo međunarodno, a razmišljaće se samo o ovoj razmeni pisama, biće samo međunarodni sudija, sudije će biti na spisku, i ako tamo budu kažnjeni, kazne će služiti van Kosova - rekla je Trendafilova.

Ona je detaljno govorilo o tome kako su osnovana Specijalizovana veća i kako ona funkcionišu.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj i Pjeter Šalja pritvoreni su u Specijalnom sudu i čekaju da im počnu suđenja.

Sekretarka Suda Fidelma Donlon navela je da pritvorenici u Specijalnom sudu imaju 10 dana godišnje predviđene za posete. Imaju pristup biblioteci, časopisima i novinama na jeziku po njihovom izboru, takođe mogu da gledaju TV i slušaju radio i mogu da učestvuju u verskim službama.

Donlon je prenela da protvorenici imaju stalne kontakte sa porodicom preko advokata, I dodala da se između njih i branilaca obezbeđuje efikasan kontakt.

- Po pravilu, pritvorena lica imaju 10 dana poseta godišnje. Radili smo sa holandskom ambasadom na izdavanju besplatnih viza članovima porodice - rekla je Donlon na konferenciji za medije.

Video: Hašim Tači saslušao optužnicu, pa ustao i izjavio: Nisam kriv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA