≫ 

Brnabić i Orban potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Sporazume su u ime Srbije Vlade Srbije potpisali, sa kolegama iz Mađarske, ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović

  • 2

U Budimpešti je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske nakon čega su Viktor Orban i Ana Brnabić svečano potpisali Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dveju zemalja.

Takođe, resorni ministri potpisali su prateće memorandume o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede, diplomatskih odnosa, policije - vršenje mešovitih graničnih patrola, evropskih integracija - stručne pomoći za pristupne pregovore, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte.

Sporazume su u ime Srbije Vlade Srbije potpisali, sa kolegama iz Mađarske, ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Brnabić: Zahvalnost na političkoj podršci

Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle potpisivanja Sporazuma da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

Budimpešta zajednička sednica Vlade Srbije i Mađarske Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabićeva je zahvalila na gostoprimstvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajedničkih sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Mađarskom.

Istakla je da je mnogo toga postignuto od 2014. godine kada je održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, kada je predsednik Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

Sve je to dovelo, kako je rekla, do današnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu.

- Postignut je čitav niz zajedničkih uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracijama", naglasila je Brnabićeva i dodala da se Mađarska otvoreno i iskreno zalaže za agendu proširenja i da Mađarska daje Srbiji najveću podršku na evropskom putu - rekla je Brnabićeva i zahvalila Orbanu na tome.

Dodala je da o posebnim odnosima govori i sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada i diplomatsko - konzularnim predstavništvima koji je ranije potpisan.

Orban: Mađarska privržena EU putu Srbije

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić posle sednice dve vlade, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

VUCIC ORBAN IZJAVE Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čcemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope - rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

- Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade - rekao je Orban.

Održeni bilateralni sastanci premijera u članova vlada

U sedištu Vlade Mađarske prethodno su održani bilateralni sastanci premijera i članova vlada.

Tanjugu je u Vladi Srbije rečeno da će Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dveju zemalja stvoriti institucionalne okvire za dalje unapređenje odnosa Srbije i Mađarske, kao i realizaciju zajedničckih projekata u mnogim oblastima.

Budimpešta zajednička sednica Vlade Srbije i Mađarske Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nakon toga, biće potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva za inovacije i tehnologiju Mađarske i Ministarstva privrede Srbije.

Memorandumom o razumevanju će biti omogućena sadradnja mladih poljopriivrednika dveju zemalja, a Memorandum o saradnji u oblasti diplomatskih obuka između Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Premijer Mađarske Viktor Orban je u čast delegacije Srbije priredio radnu večeru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    8. septembar 2021 | 13:06

    Ne znam zasto ali Orban mi se bas svidja kao drzavnik, jedan od retkih koji je pravican!

  • Marijana

    8. septembar 2021 | 14:47

    Konacno nesto pametno.Izuzetno cenim Orbana kao drzavnika koji vodi racuna o svom narodu.Da se ja pitam oformila bi uniju sa Madjarskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA