Ministarstvo spoljnih poslova objavilo promotivni spot povodom proslave Dana srpskog jedinstva

U promotivnom spotu ističe se da su srpsku zastavu nosili najbolji i najsmeliji i da su je branili životom, kao i da nijedna nije pala u ruke neprijatelja

  • 3
Skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom Jutjub kanalu spotove u susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 15. septembra, kojima se građani pozivaju da tog dana istaknu srpsku trobojku.

U jednom promotivnom spotu ističe se da su srpsku zastavu nosili najbolji i najsmeliji i da su je branili životom, kao i da nijedna nije pala u ruke neprijatelja, prenosi Tanjug.

Poručuje se da je srpski narod ''jedan i nedeljiv'' i da je naša prošlost i budućnost zajednička i da je 15. septembar naš dan - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Sa nama je kada se veselimo i kada slavimo pobede, zato što smo ponosni na ono što jesmo. Za pretke i potomstvo, za prošlu i buduću slavu, razvijmo trobojku - poručuje se u spotu kojim se građani pozivaju da taj dan obeleže isticanjem nacionalne zastave.

U posebnom spotu, glumac Petar Božović ispred rodne kuće Živojina Mišića u Struganiku podseća da je 15. septembra 1918. vojska - nepobedivih srpskih seljaka i dobrovoljaca iz svih srpskih zemalja, krenula u proboj Solunskog fronta -

- Vojvoda Mišić im je zapovedio: U smrt, samo ne stajte. Sa nepoklebljivom verom i nadom, junaci, napred u otadžbinu - podsetio je naš proslavljeni glumac.

Istakao je da je tada srpstvo vaskrslo i da se srpska trobojka zavijorila u svim slobdnim srpskim teritorijama.

- Ljudi, isturite zastave na prozor - pozvao je Božović.

Dramski pisac, akademik Dušan Kovačević istakao je da je mnogo toga što nas deli - granice, reke, planine, ali da ima više toga što nas spaja.

- Ujedinjuje nas naš srpski jezik, kultura, pismo i duhovnost. Ujedinjuje nas radost i ponos zbog naše slavne istorije. Dragi prijatelji, 15. septembra pozdravimo našu zastavu - poručio je Kovačević sa Spomenika neznanom junaku na Avali.

Inicijativu za obeležavanja Dana srpskog jedinstva podržao je i glumac Milan Vasić za kojeg je, kako kaže, zastava simbol naših pobeda, naš ponos i naš bedem.

Vasić je istakao da je tamo gde se vije srpska zastava tu i srpstvo.

- Volimo našu trobojku i ne dozvolimo da nas ikada više podele i razjedine jer jedan smo narod i u svima nama bije isto srce. Zato, braćo i sestre, 15. septembra trobojke na prozore - poruka je Vasića sa srednjovekovnog grada Zvečan na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    8. septembar 2021 | 15:24

    Bilo je u istoriji sveta puno slicnih piziva na jedinstvo. Razlicito su organizovani i razlicito su zavrsili. Da ne nabrajam da me ne bi svakojako tumacili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA