Vučić razgovarao sa Kristijanom Šmitom o situaciji u regionu: Srbija mora da ima svoju poziciju

Predsednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gde je odrzan Strateški forum na kojem se sreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Saveta bezbednosti

  • 3
Aleksandar Vučić, Kristijan Šmit, predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

Vučić i Šmit sastali su se u vili "Mir", a očekuje se da će dvojica zvaničnika razgovarati o situaciji u BiH i prevazilaženju krize nastale nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida posle čega su predstavnici Republike Srpske doneli odluku da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija.

Predsednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gde je odrzan Strateški forum na kojem se sreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Saveta bezbednosti.

Komentarišući zahtev člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je pozvao Šmita da smeni Milorada Dodika zbog bojkota te institucije, Vučić je rekao "neki ljudi" ne mogu da razumeju koliko je to "neodgovorno, opasno i koliko je to igranje vatrom".

Dodao je da je zadovoljan Šmitovom reakcijom i da je važno što, kako je rekao, nije poslušao "besmislene zahteve".

Vučić je ranije, nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, rekao da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je rekao da je Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se nada da će imati više takta i da će želeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku. On je istakao da razume Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Mandat Kristijana Šmita na mestu Visokog ptedstavnika u BiH počeo je 1.avgusta.

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Kristijan Šmit, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je da je pohvalio stalnu podršku predsednika srpskog predsednika suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Iz OHR je saopšteno da je Šmit izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Navodi se da je u razgovoru sa Vučićem razmenio mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Naveo je da je za funkcionalnost države BiH neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće biti potrebna međunarodna supervizija kao i za napredak ka evropskim integracijama.

Tokom posete Beogradu, visoki predstavnik sastao se i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Video: Vučić rekao Lajčaku da je zabrinut: Preneo sam mu da se Albanci spremaju za novu kampanju priznanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siniša

    9. septembar 2021 | 10:47

    Predsednik Vučić nastavlja diplomatske aktivnosti za bolju i svetliju budućnost.

  • mihailovic

    10. septembar 2021 | 09:54

    Kristijan Šmit nije izabran jednoglasno u UN kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini jer je RUSIJA I KINA ulozila VETO u UN. Kristijan Šmit NEMA LEGALAN STATUS VISOKOG PREDSTAVNIKA U BOSNI I HERCEGOVINI i to je i JASAN POLITICKI STAV REPUBLIKE SRPSKE I PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE MILORADA DODIKA pa sa Kristijanom Šmitom nebi trebalo voditi nikakve razgovore jer on nepredstavlja Bosnu i Hercegovinu. PODRSKA REPUBLICI SRPSKOJ I MILORADU DODIKU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA