Predsednik i patrijarh: Dogovoreno podizanje memorijalnog centra u Donjoj Gradini

- Srbija i RS su razgovarale kako da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može da pomogne srpskoj crkvi u celom procesu - rekao je Vučić

  • 2
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, patrijarh Porfirije Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle susreta sa patrijarhom Porfirijem, da je dogovoreno da se podigne veliki Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini u znak sećanja na sve zločine počinjene nad našim narodom. Svetilište je prava reč koja opisuje mesta stradanja, mnogo puta sam bio u Jasenovcu, kad god sam ušao, imao sam utisak da sam ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja, u jednu mističnu zonu, metafizički prostor, rekao je patrijarh Porfirije, na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je osamdeset godina od stvaranja najmonstruoznije fabrike smrti u Evropi, sistema logora Jasenovac.

- Srbija i RS su zajedno razgovarale kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može da pomogne srpskoj crkvi u celom procesu kao i o drugim važnim pitanjima - rekao je Vučić.

- Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu i gospodina Dodika, da u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu u Donjoj Gradini u RS, podignemo veliki memorijalni centar – da podsetimo na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, a na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda - rekao je predsednik Srbije.

Muzej žrtava genocida na Starom sajmištu?

Podvukao je da sećanje na srpsko ime i prezime neće biti zatrto, uložiće se veliki novac u izgradnju tog memorijalnog centra – 80 odsto Srbija i 20 odsto Republika Srpska, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmišta da se one uspostave.

Dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši – da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor – te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokazali celom svetu stradanje Srba.

Realizacija tog projekta počeće, kako je naveo, 22. aprila.

- Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre osamdeset godina, da se širi istina - naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvuje u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

- Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno - poručio je Vučić.

Patrijarh: Svetilište je prava reč koja opisuje mesta stradanja

Patrijarh Porfirije je zahvalio predsedniku Vučiću, vladiki Jovanu i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i brigu koju pokazuju za sve žrtve našeg naroda, a pogotovo za one koji su stradali na najmonstruozniji način od ustaške ruke u Jasenovcu.

- Svetilište je prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio u Jasenovcu, kad god sam ušao, imao sam utisak da sam ušao u sasvim drugačiju zonu postojanja, u jednu mističnu zonu. U tom smislu to pokazuje da je metafizički prostor - rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, za to mesto nije moglo ništa dobro da se desi nego da se izdigne ženski manastir, da se čuje molitva za sve nas, ali i za sve zlotvore.

Porfirije je poručio da treba da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episkop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reči koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    10. septembar 2021 | 20:25

    Nebi bilo na odmet da se izgradi nesto gde ce nasa deca uciti kako je nas narod pobijen i proteran iz Hrvatske, pobijen i proteran iz centralne Bosne, pobijen i proteran sa Kosova..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA