≫ 

"Poruke Prištine novi kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom"

Stav Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština je poruka za Briselski sporazum više ne važi, jer se time sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom - rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 7
Petar Petković, Dubrava, srpski povratnici napad Foto: Kim.gov.rs

Neodgovorne poruke koje ponovo dolaze od političara iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština, novi su kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, saopštio je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

- Izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija. Svako ko sabotira Briselski sporazum, direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom, jer je ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rešenja - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Beograd je, kako dalje stoji, apsolutno kredibilan partner u ispunjavanju svih svojih preuzetih obaveza iz dijaloga, ali i sagovornik u saradnji u onim domenima koji su iznad svakodnevne politike i predstavljaju civilizacijsku tekovinu, kao što je potraga za nestalima.

- Zato je dobro da je posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhive UČK, Aljbin Kurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori. Samo tako ćemo osvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1.600 nestalih. Očekujemo da njegovim stopama krene i Vjosa Osmani i prizna da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koja je još pre 3069 dana preuzeta od strane Prištine i koja jednostano mora da se sprovede - zaključuje Petković.

Video: Vučić o ustoličenju Porfirija u Pećkoj patrijaršiji: Da neće da nam kažu da to nije deo srpske crkve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. septembar 2021 | 14:12

    U TOME IH PODRZAVA NATO OKUPATOR SRBIJE I BEZ RUSKE I KINESKE VOJNE POMOCI MIRA NECE BITI NA BALKANU ZADUGO!!!

  • ANTE BAN

    13. septembar 2021 | 14:35

    Dakle; dosad je normalizacija išla dobro!? Ne bih rekao.

  • Istina

    13. septembar 2021 | 14:11

    Davanjem podrske Privremenoj Narodnoj Skupstini stupaju na snagu svi zakoni koji su vec doneti i raskinuti svi stetni sporazumi koje su potpisali politicari od 2000-te..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA