≫ 

Helikopteri MUP-a nadleću Beograd, srpska trobojka se vijori: Ovo je razlog

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj

  • 1

U Beogradu traju pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se obeležava 15. septembra.

Prestonicu nadleću helikopteri sa kog se vijore srpske zastave.

- Ponosni smo na našu Helikoptersku jedinicu koja učestvuje u obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - napisano je na Fejsbuk profilu MUP-a Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Srpske u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine. Na sastanku je dogovoreno da se ideja prosledi nadležnim državnim i entitetskim organima radi daljeg razmatranja i odluke o uspostavljanju novog praznika.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj. Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Video: Odgovor 2021: Združena vežba vojske Srbije i policije! Helikopteri, eksplozije, bojeva municija...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA