≫ 

Brnabić u Tirani na sastanku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje Merkelova

Posle radnog ručka u Tirani medijima će se obratiti Merkel i premijer Albanije Edi Rama

  • 1
Ana Brnabić Angela Merkel Tirana Foto: Instagram/anabrnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje u Tirani na radnom ručku koji organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel za lidere Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nemačka kancelarka ocenila je da je Berlinski proces nezamenljiv, dok je albanski premijer Edi Rama istakao da je inicijativa Otovreni Balkan rezultat Berlinskog procesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

Upitana da izabere između Berlinskog procesa i inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su Albanija, Srbija i Severna Makedonija, Merkel je rekla da je "Berlinski proces nezamenljiv".

- Berlinski proces je srž svega i u ovom kontekstu se ne može zameniti. Unutar ovog procesa stvari se mogu ubrzati. Zemlje Balkana su naučile da sarađuju, a ne samo da žive jedne s drugima - rekla je odlazeća kancelarka.

Navela je da Balkan "ima mnogo prijatelja u Evropi" i naglasila da zemlje članice EU moraju da kažu koji su kriterijumi za pridruživanje EU, a kada se steknu uslovi, Brisel treba da održi reč.

Rama je ponovio da inicijativa Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom i istakao da je ona "oruđe regiona" za implementaciju Balkanskog procesa.

Kritikovao je vlasti u Prištini zbog toga što ne podržavaju Otvoreni Balkan, rekavši da su podlegli teorijama zavere.

Rama je rekao da kancelarka s pravom kaže da bi šest zemalja trebalo da potpišu sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu.

- Prepreka za brže kretanje je u tome što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da bi, ako uvedemo slobodu kretanja, slobodno kretanje između Kosova i Albanije zagarantovano. Danas je neverovatno da Kosovo ovo ne koristi za sebe, već od toga pravi teorije zavere - rekao je Rama.

Merkel je u Tiranu otputovala jutros iz Beograda, gde je boravila u bilateralnoj poseti Srbiji.

U zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Merkel je juče poručila da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana prime u EU.

Prema najavama, posle radnog ručka u Tirani medijima će se obratiti Merkel i premijer Albanije Edi Rama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA