≫ 

Gotov predlog sporazuma vlasti i opozicije o predizbornim uslovima: Ovo su neki detalji dokumenta

Što se tiče Nadzornog tela, brojalo bi dvanaest članova, od kojih bi šest bilo predlog REM-a i šest predstavnike opozicije, a koje će predložii predsednik Skupštine Ivica Dačić

  • 5
Međustranački dijalog, Palata Srbija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu 16 mera, saznaje Tanjug.

Između ostalog, predlaže se osnivanje privremenog nadzornog tela čija je nadležnost praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

U privremenom nadzornom telu trebalo bi da bude šest članova koje predlaže REM, a šest predsednik Narodne skupštine Srbije, nakon konsultacija sa ostalim učesnicima međustranačkog dijaloga.

Druga tačka odnosi se na donošenje novog propisa u obliku obavezujućeg pravilnika za javni medijski servis RTS i RTV, radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje.

Jučerašnji sastanak protekao burno, deo opozicije najavio povlačenje

 

U Palati Srbija juče je održan sastanak vlasti i opozicije uz učešće evroparlamentaraca, a prvo razmimoilaženje javilo se u vezi sa razdvajanjem izbora - što je Srpska napredna stranka odbila.

Naime, predstavnici Srpske napredne stranke odbili su na pregovorima o izbornim uslovima zahtev opozicije da se izbori naredne godine razdvoje i predložili da se izlazak na birališta organizuje 3. aprila.

Isti datum iznet je i u predlogu dokumenta predstavljenom predstavnicima opozicionih stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika u dijalogu.

Dragan Đilas, lider stranke SSP, rekao je za N1 da neće dalje učestvovati u pregovorima o izbornim uslovima, a uz posredstvo evroparlamentaraca.

- SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa - rekao je posle sastanka.

Predstavnici dela opozicije koju predvodi Narodna stranka rekli su na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima pod posredovanjem EP da neće prihvatiti novi dokument koji im je ponuđen i da traže još jednu rundu.

Orlić: Naš stav je dobro poznat i jasno smo ga ponovili

 

- Naš stav na temu termina održavanja izbora je dobro poznat, i jasno smo ga ponovili pred svima, rekao je Vladimir Orlić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

- Redovni izbori za predsednika Republike, redovni izbori za Skupštinu grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori raspisuju se u zakonskim rokovima i održavaju u istom terminu, u aprilu 2022. godine.

- Za razliku od bivšeg režima, mi ne menjamo stavove zavisno od toga da li ih saopštavamo javno ili na sastancima zatvorenim za javnost. Da je neprihvatljivo bilo kakvo održavanje izbora u različitim terminima mi smo odavno javno saopštili i taj stav zastupamo u svim razgovorima. I taj stav su svi dobro čuli - zaključio je Orlić.

Da neće biti razdvajanja izbora, u nekoliko navrata ponovio je i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, a to stoji i u platformi SPS o izbornim uslovima.

Video: Dolazak Aleksandra Vučića na međustranački dijalog u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonaparta

    18. septembar 2021 | 12:38

    Prihvatio bih ja predlog opozicije s tim da bi im ponudio hoćete tri termina izbora može. Ko je termine želite posebno? Izbore za grad Beograd i parlamentarne. Ok spremite novac za ta dva druga izborna ciklusa. Sve ide na vaš teret. Izborna kampanja, štampanje listića, kompletna organizacija šta to sve podrazumeva. Izvolite imate šta ste tražili. Ukoliko odbiju onda izbori kako je predloženo.

  • zika

    18. septembar 2021 | 11:30

    Da bih ja izašao na izbore (a izlazio sam do sada skoro redovno) potrebno je samo jedno. Da ne postoji unapred ultra favorit. Ukoliko se pobednik zna unapred neću ni izaći. To je kao da idem da gledam utakmicu Barselona-Mala Moštanica. Ukoliko je situacija povuci-potegni onda izlazim

  • Brundo i saborci

    18. septembar 2021 | 14:11

    Bojkot i nacionalna revolucija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA