≫ 

Vučić: Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine uz kompromis. Uskoro ga očekujem u Srbiji

Oni su razgovarali su u zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika tokom radnog doručka, a u fokusu se našlo nekoliko tema, od novih turskih investitora u našoj zemlji, unapređenja i daljeg jačanja bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i Turske, do regionalnih i međunarodnih pitanja

  • 18

Turski predsednik je rekao da "podržava dijalog Beograda i Prištine, uz kompromis", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Redžepom Tajipom Erdoganom u Vahdetin palati.

Oni su razgovarali su u zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika tokom radnog doručka, a u fokusu se našlo nekoliko tema, od novih turskih investitora u našoj zemlji, unapređenja i daljeg jačanja bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i Turske, do regionalnih i međunarodnih pitanja.

Vučić o detaljima sastanka

- Do kraja godine očekujemo zvaničnu posetu predsednika Turske, očekujem još važnih razgovora sa Erdoganom. Turska je značajan partner - rekao je predsednik Srbije nakon sastanka.

- Razgovarali smo o veoma važnimi temama, pre svega o turskim investicijama u Srbiji, razgovarali smo o svim regionalnim pitanja, odnosima u regionu, razgovarali smo o saradnji sa Turskom u svim drugim oblastima - dodao je Vučić.

Kada je reč o kosovskom pitanju, predsednik je rekao da Erdogan "podržava dijalog Beograda i Prištine, uz kompromis".

- Važno je da predsednik Turske podržava dijalog i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja - rekao je Vučić.

Dodao je da je Turska najveća sila u regionu, i da za Srbiju mnogo znači da dolaze investitori iz te zemlje, "jer ćemo na taj način čuvati naša mala mesta širom Srbije i sprečiti da svi dolaze u Beograd".

"Razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor"

- Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor - napisao je predsednik Vučić na Instagram nalogu.

Kako je Vučić kazao sinoć, po dolasku u Istanbul, građani Srbije će rezultate ove posete moći da vide za nekoliko meseci i u narednim godina ukazujući na to da su te investicije koje dolaze iz Turske važne jer dolaze u vangradske i manje sredine.

Jedan od projekata o kojima će razgovarati dva predsednika jeste i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, a očekuju se i razgovori na temu odnosa u regionu - situacije u BiH, nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednici Vučić i Erdogan sastali su se do sada više od deset puta.

Vučić i Erdogan su se poslednji put susreli u septembru prošle godine u Istanbulu, a tada je predsednik Srbije istakao da je veoma važno za našu zemlju da ima dobru komunikaciju sa Turskom.

Erdogan je bio u zvaničnoj poseti u Srbiji 2017. i 2019. godine kada je sa predsednikom Vučićem, kako je naveo tada, postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni koji podrazumeva razmenu od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno.

Video: Sastanak Vučića i Erdogana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stevo

    19. septembar 2021 | 01:53

    Nama puno znaci to sto imamo Erdogana za prijatelja.I svakako da nam je njegova podrska po pitanju KiM od velikog znacaja

  • T za Teslu 🇷🇸

    18. septembar 2021 | 13:33

    Kakav dijalog? Samo ulazak nase vojske na KiM i onda pregovori. Pozovi SVE rezerviste, sve vojnike i dobrovoljce…svakom puska u ruke … ulazak u svetu zemlju i onda mozemo pregovarati 1000 godina ako treba… Zivjela Srbija🇷🇸

  • Lale

    18. septembar 2021 | 12:44

    Sto ne docekas putina..sto ne ides do moskve..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA