Manter: Koštuničin gubitak izbora je moja osveta zbog paljenja ambasade!

Lider DSS i tadašnji premijer odobrio je napad, a ništa nije preduzeto kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade, piše nekadašnji ambasador u knjizi, čiji odlomak prenosi časopis "Forin polisi". DSS negira objavljene tvrdnje

  • 0

Demokratska stranka Srbije i Vojislav Koštunica izgubili su izbore, i to je bila osveta tadašnjeg američkog ambasadora Kamerona Mantera.

Manter je imao dokaze da je tadašnji premijer Koštunica lično odobrio napad i ništa nije preduzeto kako bi bili uhapšeni odgovorni za paljenje američke ambasade, navodi se u odlomku iz knjige "Druga američka armija - služenje SAD u inostranstvu i diplomatija 21. veka", koji je objavio časopis "Forin polisi".

Manter navodi da je utvrdio da je ključ za slabljenje Koštuničinih šansi za reizbor oduzimanje podrške Socijalističke partije Srbije, na čijem je čelu nekada bio bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević. Novi lider stranke je u to vreme bio Ivica Dačić.

- Preokrenuli smo ga i od njega napravili proevropljanina. Nismo ga platili, samo smo ga ubedili. Ono što nam je zaista trebalo je međunarodni legitimitet. Isposlovali smo da Hoze Luis Zapatero, tadašnji španski premijer i Jorgos Papanderu, budući premijer Grčke, koji su u to vreme vodili Socijalističku internacionalu, pozovu Dačića u posetu, tokom koje se jelo i pilo. Rekli su mu da će mu odobriti ulazak u socijalističku internacionalu ukoliko se priključi proevropskim snagama, što je on i učinio. Zabio je nož Koštunici u leđa - navodi Manter.

Manter je dobio svoju osvetu - Koštuničina stranka je izgubila izbore, a Dačić je kasnije postao zamenik premijera, a četiri godine kasnije uzdigao se do premijerskog mesta, navodi se u odlomku koji objavljuje "Forin polisi".

DSS: Grube obmane Mantera!

DSS je negirala tvrdnje objavljene u knjizi bivšeg američkog ambasadora u Srbiji Kamerona Mantera da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica lično odgovoran za napad na američku ambasadu u Beogradu, u februaru 2008. godine.

- Manter krupno i grubo obmanjuje da je Vojislav Koštunica bilo šta zapalio, kao što je, s druge strane, istina da je pola Srbije zapaljeno i da je ubijeno hiljade nevinih ljudi tokom agresije na Srbiju - naveo je portparol te stranke Petar Petković.

Kako je naveo, Manter je pravi primer čoveka koji neistinama hoće da sakrije tragove zlodela koje je njegova zemlja počinila Srbiji od bombardovanja, preko priznanja Kosova do direktnog mešanja u formiranje Vlade Srbije.

Petković je poručio da će se DSS odlučno suprostaviti svakom pokušaju da se stranka kriminalizuje zato što se bori protiv razbijanja Srbije i njenog stavljanja pod NATO kontrolu.

- Koštunica se drži prava i pravde, a laži i silu ostavlja Manteru - zaključio je portparol DSS-a.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA