• 3

Svedok prepoznao Mustafu kao glavnog u logoru: Sudijama opisao detalje mučenja pripadnika tzv. OVK

, Telegraf

Na prvom javnom saslušanja pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedište u Hagu, zaštićeni svedok 3594 prepoznao bivšeg komandatana OVK Saljiha Mustafu kao glavno komandujućeg u logoru Zlaš

 • 3
Salih Mustafa, Saljih Mustafa

Sahilj Mustafa na prvom ročištu / Foto: Tanjug/AP

Prvi svedok na suđenju protiv nekadašnjeg komadanta u tzv. OVK Saljiha Mustafe potvrdio je da prepoznaje Mustafu kao glavno komandujućeg u logoru na imanju u selu Zlaš.

Tokom prvog javnog saslušanja pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedište u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine, svedok je naveo da su ga uhapsili pripadnici vojne policije paravojne formacije OVK koji su nosili duge cevi - automatske puške, te da su mu tražili da pođe sa njima.

- Da nisam prihvatio oni bi me na licu mesta ubili - izjavio je svedok i opisao da su ga potom stavili u auto i postavili kesu na glavu, kako ništa ne bi video.

Osobe koje su ga uhapsile, kako je rekao, nije poznavao.

U nastavku svedočenja, na pitanja koja mu postavlja Specijalizovani tužilac Džek Smit, zastićeni svedok pod pseudonimom 3.594 prepoznao je Saljiha Mustafu kao glavnog u logoru na imanju u selu Zlaš.

Salih Mustafa, Saljih Mustafa

Tužilac Džek Smit/Foto: Tanjug/AP

- Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade - rekao je svedok, dok je detaljno opisovao kako je mučen i premlaćivan u logoru, koja su trajala po više sati, po nekoliko njih, dok je on imao vreću na glavu. Mustafu je prepoznao jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj.

Opisujući premlaćivanje, rekao je da su vojnici prestali da ga tuku kada je Mustafa naredio  "nemojte ga više tući on ima sreće". Posvedočio je takođe da su pritvorenici u logoru držani u štalama i tučeni svaki dan. Kada je jednom prilikom nakon višesatnog mučenja, izgubio svest, oni su ga polili vodom odvukli nazad u štalu. Ni pripadnike OVK koji su ga mučili nije poznavao, niti je mogao da ih vidi.

Ovo je tek prvi od svedoka koji je protivpravno lišen slobode i zatočen u logoru na imaju u selu Zlaš, kojim je komandovao Mustafa. Saslušanje ovog i još jednog od ukupno 16 svedoka protiv Mustafe planirano je za danas i za sutra.

Posle svakog glavnog ispitivanja svedoka, sudsko veće će postavljati pitanja Mustafi, koji će imati pravo da ne odgovori.

Mustafa: Negira krvicu, vratio se u sudnicu posle prošlonedeljnog ispada

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kojem je on prisustvovao na početku, ali je kasnije odlučio da se ne vrati u sudnicu.

On je negirao optužbe izjasnivši se da nije kriv po optužbama za koje se teretikoje je pokrenuo ovdašnji gestapo", rekao je Mustafa.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020.negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Salih Mustafa, Saljih Mustafa

Sudija Mapi Veldt Foglia / Foto: Tanjug/AP

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja ucestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Prema rečima tužioca Smita, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa se tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Video: Hašim Tači na optuženičkoj klupi pred sudijom u Hagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • S

  Svi zaboravljaju Prvo da je jedini Pravedni Sudija Gospod Bog i Svi Zaboravljaju da Se kaznjavaju i Djeca i Unučad sve ih Stigne Kazna Zločinca i ako nisu Oni Krivi.Zlo Radjenje je Gotovo Sudjenje.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Predrag Z.

  Ne kaže se uzalud : pravda je spora ali dostižna. Nadam se da će dobiti zaslužujuće kazne. Ma da te kazne koji oni zaslužuju nažalost nema. Jer inače bi visili svi.

  15
  4

  Podelite komentar

 • slađa

  Podrška svedocima, Tužilaštvu i Sudu za zločine OVK počinjene na prostoru Kosova i Metohije i na severu Albanije obuhvaćene optužnicom. Podrška pravdi za žrtve koje god nacionalnosti da su bile. Podrška.

  12
  4

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima