EU pomno prati događaje na Kosovu: "Beograd i Priština odmah da spuste tenzije"

Portparol EU potvrdio da se u Beogradu trenutno nalazi Miroslav Lajčak koji se već čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije i da će se u 14 sati naći sa predsednikom Srbije

  • 17
Peter Stano

Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da EU pomno prati situaciju oko uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice za vozila koja na Kosovo dolaze iz Srbije i pozvao obe strane da smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice - rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima Stano je poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

EU, kako je naveo, očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana.

- To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omoguciti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova - naveo je on.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

- Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu - zaključuje Stano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    20. septembar 2021 | 13:29

    Pa tenziju prave oni sa Kosova! Do kada ce Srbija primati packe kao lose dete koje to ustvari nije nego je nabedjeno da je lose od lmnogo osijih!!!!!

  • Andrej

    20. septembar 2021 | 13:29

    Pa ko ih stalno diže? Ko ne poštuje nijedan sporazum? Hiljadu "ko"! NJih opominjite, a ne Srbiju...sram vas bilo, mislite da je neko više blesav.

  • Putin je moj predsedniok

    20. septembar 2021 | 13:35

    Moze im se kad Beograd samo cuti i pravi se blesav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA