Drecun: Kurti sprovodi svoj plan, nema sumnje da je KFOR upoznat

Za predsednika skupštinskog Odbora za KiM nema dileme da je KFOR upoznat sa kretanjem specijalnih jedinica, a u ovom slučaju, kako kaže, radi se o jedinici NJSO

  • 7
Milovan Drecun

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da je akcija kosovskih specijalaca na severu Kosova i Metohije u kojoj se skidaju srpske tablice unapred isplanirana, pa čak i najavljena, jer, kako dodaje, KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

Za Drecuna nema dileme da je KFOR upoznat sa kretanjem specijalnih jedinica, u ovom slučaju, kako kaže, radi se o jedinicu NJSO.

- Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR - ocenio je Drecun za Tanjug.

Drecun navodi da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta Glauka Konjufca da se priprema plan - što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosovu i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, obaveštajne službe.

Drecun podseća da je predsednik plan o skupštine privremenih institucija,izjavio da na severu funkcionišu "paralelne srpske institucije" i one, kako je najavio, treba da budu ugašene.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

- Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja - rekao je Drecun.

Upitan da li su ovo provokacije pred posetu Miroslava Lajčaka i da li je sve te aktivnosti obesmišljavaju Lajčakov dolazak i dijalog, Drecun podseća na izjave specijalnog izaslanika EU u kojima on govori da njegov mandat treba da omogući Kosovu uspostavljanje pune kontrole na celoj svojoj teritoriji.

U tom smislu, smatra da je Lajčak posetom Prištini ohrabrio takvo ponašanje Aljbina Kurtija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će Kurti uspeti u namerama da se zamene srpske tablice, Drecun kaže da je Kurtiju to veoma bitno politički pred predstojeće lokalne izbore.

- On je u više navrata bio prozivan oko te priče o reciprocitetu, da samo govori i ništa ne sprovodi i sada želi da postigne jedan dobar politički poen. To sada radi ovom akcijom, ali pitanje je kakve će sve posledice izazvati ta njegova akcija, šta će se dešavati - rekao je Drecun.

Kako kaže, nema nikakve dileme da je ovakvim potezom Kurti onemogućio bilo kakav napredak u dijalogu, ako do njega dođe, jer on samo postavlja neke prepreke i izaziva incidente.

Drecun smatra da Srbija treba da sprovede značajne aktivnosti na međunarodnom planu, posebno prema NATO i KFOR-u koji, kako kaže, mora da spreči dalju eskalaciju snaga.

- Prosto je neshvatljivo da u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd da se sve to dešava - rekao je Drecun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To ti kaem

    20. septembar 2021 | 15:01

    Upoznat je još neko, upoznala ga ona gospoja u ponedeljak.

  • Jasno?

    20. septembar 2021 | 16:27

    Kurti sprovodi Sporazum od 14.09.2016, potpisan od strane tvog gazde.

  • Тодорић

    20. septembar 2021 | 16:49

    Баш" несхватљиво" после посете Меркелове,да стави тачку на и...крше странци и Нато резолуцију 1244, свакодневно,а ун ништа,као да не постоје...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA