≫ 

"Sad nema nazad, izvršiti pritisak na Srbiju": Haradinaj i Osmani povodom najnovijih dešavanja na Kosovu

Bivši premijer i aktuelna presednica tzv. Kosova smatraju da "reciprocitet po pitanju registarskih tablica nije pristrasna akcija koja je proizvela tenzije, već delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu"

  • 8
Specijalne jedinice Rosu, prelaz Jarinje, protest

Foto: Kosovo Online, Telegraf, kosovo-online.com

Bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj i aktuelna presednica Vjosa Osmani oglasili su se povodom najnovijih događaja na Severu Kosova i Metohije.

Haradinaj je kritikovao Kurtijevu vladu kao "naklonjenu Srbiji" i tvrdi da "sada nema nazad" dok je Osmani optužila Srbiju da ne poštuje dogovoreno i traži dodatni pritisak na Beograd.

"Sada nema nazad"

 

- Mislim da je ova vlada vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebno u pogledu ekonomskih interesa, zaista je pomogla Srbiji, od ukidanja takse, a zatim i drugih olakšica. Postoji mnogo dokaza da je vlada Kurtija naklonjena Srbiji - izjavio je Haradinaj a prenosi "Kosovo online".

Ramush Haradinaj, Ramuš Haradinaj, izbori Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.

- Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na severu i Srbiju, a današnje radnje su posledica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posledica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati - rekao je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donela zbog predizborne kampanje.

- Vreme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se sprovodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sad nema nazad - zaključio je Haradinaj.

"Izvršiti pritisak na Srbiju"

 

Za to vreme kosovska predsednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na severu Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

- Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvek ne uspeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša 'jednostrano' i ne poštuje potpisane sporazume - napisala je Osmani a prenosi "Kosovo online".

Osmani navodi da Srbija preduzima mere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

- Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju - piše Osmani.

Vjosa Osmani

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Kosovska predsednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da dela u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

- Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom doneta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture - tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da reaguje, kako kaže, na provokacije Srbije.

- Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ′′ srpskog sveta ′′ su povratak njihovoj politici 90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu - napisala je Osmani na Fejsbuku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogi

    21. septembar 2021 | 09:00

    Ne dao vam Bog da Srbi krenu, videcete kako ima nazad. Vraticemo vas u planinu odakle ste i dosli.

  • Toma

    21. septembar 2021 | 09:40

    Cuj tetorista

  • Vitez Koja

    21. septembar 2021 | 09:57

    Kako dođu neki izbori, tako se pojača mržnja prema Srbiji i Srbima, jer ti narodi i nemaju neke svoje mitove, istoriju, a da nije zajednička sa Srbijom-(CG ), da nije sramota da je pominju (Hrvatska,Bosna-Federacija) ili su bili neko pleme koje su zapadne sile zloupotrebile(Šiptari) i onda ti političari zasnivaju kampanje na mržnji prema nama jer imamo jak identitet, veliku i slavnu istoriju i veliki deo tih naroda su Srbi, nad kojima mora da se radi konstantna kampanja.Trenutno je tako, svi dižu onu stvar na nas, jer su imali podršku zapadnog carstva za to.Zapadu je bilo bitno da nas sve razvale, oslabe, okupiraju, jer smo ih uvek saplitali da sprovedu svoje fašističke ideje, a zbog neke navodne povezanosti sa Rusima da nas drže pod tenzijom.Ne znam do kada će trajati ovaj istorijski ciklus, ali sam siguran da će pasti i to carstvo kao i sva do sada, a onda ćemo da kratimo ta krilca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA