• 1

Poslanici Skupštine Srbije danas o Kodeksu, sprečavanju korupcije i Hilandaru

Izmena zakona o sprečavanju korupcije uvodi obavezu da funkcioneri dostavljaju podatke o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stvarima vrednosti veće od 5.000 evra kao i povećan limit zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara

  • 1
Skupština republike Srbije

Foto: Nikola Tomić

Poslanici Skupštine Srbije danas započinju novu sednicu na čijem su dnevnom redu izmene Kodeksa ponašanja poslanika, izmene Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Izmenama zakona o sprečavanju korupcije bolje je definisan pojam korupcije, a uvodi se i obaveza da javni funkcioneri dostavljaju podatke o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stvarima vrednosti veće od 5.000 evra.

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije unose novine i u kaznene odredbe, tačnije za prekršaje su povećani limiti zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara.

Ovaj zakon se menja kako bi se uskladio sa preporukama tela Saveta evrope, GREKO.

Preporuke GREKA su takođe jedan od razloga zbog čega se menja i Kodeks ponašanja poslanika koji je takođe na dnevnom redu sednice.

Glavna promena će se odnositi na način izbora i ovlašćenja za rad Etičke komisije koja će davati svoje mišljenje o tome da li je kodeks prekršen i u kojoj meri.

Pred poslanicima je i zakon kojim se uređuju načini pružanja pomoći u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar koji se nalazi na listi svetske baštine UNESKA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Korupcija

    Zato je tu rodbina na koje ce da se vode stanovi i luksuzna zemljista. A sto se tice korupcije dodjite u Smederevo i preispitate malo gradonacelnika na uticaj inspekciskih poslova i veliki broj taxista rada na crno...

    1
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima