Kurti sa ambasadorima Kvinte: "Ovo nije provokacija, sproveden je zakon"

Kosovski premijer tvrdi da je Zakon je sproveden jednako prema svima, a da su posebne jedinice ROSU prisutne na prelazima jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do administrativnih prelaza

  • 29
Albin Kurti, Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na sastanku sa ambasadorima Kvinte da odluka o uvođenju reciprociteta prema Srbiji za registarske tablice nije ni provokacija, ni diskriminacija protiv bilo koga, prenosi Koha.

Kurti je ambasadorima Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, sa kojima se sastao zbog situacije na severu Kosova posle uvođenja reciprociteta, obavestio da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom prelazu zbog sprovođenja te odluke.

Kurti je naveo da je Kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna.

- Zakon je sproveden, osiguran je jednak tretman - rekao je kosovski premijer.

Naglasio je da su posebne jedinice prisutne na prelazima, jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji do njih vode.

Kurti je rekao da je policija razgovarala s demonstrantima i nije ih kažnjavala, a da je sloboda kretanja vrednost koja se ne krši.

- U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili ne. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih oznaka obe zemlje, ili pustiti Kosovo i Srbiju da ih uklone - rekao je Kurti.

Kosovski premijer je informisao ambasadore Kvinte o telefonskom razgovoru koji je sinoć imao sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepom Boreljom.

Ambasadori Kvinte i premijer Kurti saglasili su se da se moraju održati mir, stabilnost i sigurnost, te da se dijalog mora nastaviti.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, koji je prisustvovao sastanku Kurtija i ambasadora Kvinte, rekao je da su kosovski policajci na dužnosti i doprinose održavanju reda i sigurnosti.

Naveo je da građani Srbije ne moraju da se plaše i da preduzete mere nisu protiv njih, niti protiv bilo koga drugog.

- Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. Štiti i poštuje sve građane bez razlike - rekao je Svečlja.

Vlada Kosova je juče donela odluku ouspostavljanju reciprociteta za registarske tablice, a brojne policijske snage raspoređene su u svrhu sprovođenja odluke na prelazima Jarinje i Brnjak. Srbi sa Severa Kosova blokirali su Jarinje i Brnjak u znak protesta zbog uvođenja reciprocitera i ti putni pravci su od juče neprohodni za vozila.

Prema odluci prištinskih vlasti, vozila sa srpskim tablicama ne mogu da uđu na Kosovo, sa srpskim registarskim oznakama, već moraju da ih zamene privremenim kosovskim tablicama. Za dobijanje privremenih registarskih tablica moraju da plate pet evra, a one važe 60 dana.

Video: Vučić o ponašanju vlasti u Prištini: Jednom moraju da se zaustave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    21. septembar 2021 | 16:09

    To se da rešiti brzo jednostavno ne dozvoliti ni jednom Šiptaru da predje granicu R Srbije pa nek razmišljaju kuda će putovati.

  • Goca

    21. septembar 2021 | 15:55

    Gde je sad onolika policija i vojska sto paradira samo u bg

  • VRS

    21. septembar 2021 | 16:03

    Vise nam u Beogradu prilice parade ponosa nego vojske, pametan vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA