Na brdu kod Jarinja primećeni snajperisti? Nova smena kosovske policije stigla na prelaz

Konvoj ROSU prošao kroz Leposavić, bez saobraćaja na dva administrativna prelaza, gužve na Merdaru

  • 19
Jarinje, prelaz, protest drugi dan Foto: Kosovo-online.com

Više od deset specijalnih policijskih vozila prošlo je ovo popodne kroz Leposavić ka prelazu Jarinje, na kome je u toku blokada saobraćaja zbog uvedenih mera Prištine po pitanju prekida sporazuma o registarskim tablicama.

Kako javlja izveštač Kosovo onlajna sa lica mesta, u pitanju je smena policajaca, ali očigledno da je napetost u blizini administrativne linije i dalje prisutna.

Broj Srba okupljenih na prelazu Jarinje danas je znatno veći nego tokom jučerašnjeg dana. Onima koji su proveli noć na Jarinju u znak protesta zbog mera koje je počela da sprovodi kosovska Vlada, pridružuje se sve više građana.

Noć je na Jarinju protekla mirno i bez incidenata, a  okupljeni Srbi su oko zapaljenih vatri u grupicama od oko desetak ljudi ostali budni cele noći. Sa okupljenim građanima su i predstavnici Srpske liste, koji su uputili apel Beogradu da im pomogne u rešavanju problema.

Jarinju i Brnjaku, međutim, putevi su i dalje blokirani i nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice.

Snajperisti oko Jarinja 

Tokom smene pripadnika Rosu na administrativnom prelazu Jarinja, kako javljaju Novosti sa lica mesta, na okolnim brdima primećeni su i raspoređeni snajperisti, pripadnici specijalne jedinice Rosu koji su pristigli sa novom smenom. 

Gužve na Merdaru

Za to vreme, na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se vrši u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza.

U opštinama na severu, još uvek se voze automobili sa dosadašnjim tablicama, a to su registracije iz centralne Srbije, srpske registracije gradova na KiM-u, i RKS. Ipak, građani su zbunjeni, a mnogi od njih i upadljivo iznenađeni "brzinom i lakoćom primene novog dogovora".

Kako je potvrdio kosovski MUP od juče, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

- Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS - navelo je ovo ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi 5 evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

Video: Rosu pretresa građane na prelazu Jarinje: Helikopteri nadleću, duge cevi na prelazima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    21. septembar 2021 | 15:03

    Da krenu naši specijalci razbežali bi se njihovi kao zečevi. Predsedniče ne čekaj sa odlukom već daj oštar i odluča odgovor na terenu.

  • паун 54

    21. septembar 2021 | 15:41

    Врховни команданте ШТА ЧЕКАШ: И ТИ РАСПОРЕДИ СПЕЦИЈАЛЦЕ И КОМУНАЛЦЕ ...... И НАРЕДИ : РАЗЈУРИТИ АРНАУТСКО КАЧАЧКУ БАНДУ, Б Р Е . . . . .

  • Dali

    21. septembar 2021 | 14:46

    I koji su zakljuci sednice saveta za nebezbednost??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA