≫ 

Šta su zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost i koji su uslovi za nastavak dijaloga?

Srbija insistira na očuvanju mira i nastavku dijaloga u Briselu, ali ne pristaje na neprimerene izjave kojima se krivica prebacuje i na stranu Beograda, niti će da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama

  • 6
Sednice saveta za nacionalnu bezbedenost Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost tri osnovna zaključka koji se tiču daljih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije Rosu na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Prvi zaključak koji je usaglašen na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i sigurnosti za Srbe na KiM. Drugi zaključak koji je istaknut je da Srbija smatra neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane, a treći da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama.

Ovo je nakon današnje sednice javnosti preneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predloge i uslova koji su, kako je rekao, važni za održavanje mira u južnoj srpskoj pokrajini, ali i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Isto je naveo i na svom Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kako je istakao tokom obraćanja nakon sednice Saveta, da bi dijalog između Beograda i Prištine bio nastavljen, prvi uslov je povlačenje svih kosovskih trupa sa severa KiM i povratak na pređašnje stanje, a drugi da  Evropska unija odgovori da li Briselski sporazum postoji ili ne.

Vučić je kazao da će Srbija od EU tražiti da u roku od mesec dana odgovori na to pitanje, ali i na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, kao i da će "njihovo ćutanje" biti "odgovor da taj sporazum ne postoji".

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinica ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji su skidali registarske tablice sa srpskih automobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. septembar 2021 | 16:58

    Saveta za nacionalnu bezbednost je odlucio da se sastane i da izjavu! Time su odbranili srbe na kosovu! Bravo savete za nacionaln bezbednost! Ako tako nastavite da branite srpstvo imacete vise srba u svetu nego u srbiji!

  • Mile

    21. septembar 2021 | 15:57

    Tresla se ggora rodio se miš...

  • Odlazite bre vise

    21. septembar 2021 | 16:53

    Nista kao uvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA