≫ 

Pomoć Hilandaru postaje deo zakona: Poslanici Skupštine Srbije danas o očuvanju kulturnog nasleđa

U srpskom parlamentu predlog Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa kako bi se obezbedila kontinuirana podršku i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar

  • 2
Skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili rad raspravom o Predlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je obrazlažući zakon poslanicima, da je Hilandar od svog osnivanja 1198. godine centar srpske duhovnosti i da pomoć države nikad nije bila upitna, ali da sada postaje deo zakona.

Gojković je podsetila da je pre 17,5 godina Hilandar zahvatio katastrofalan požar, te da je država Srbije za obnovu do sada izdvojila milijardu i 767 miliona dinara.

- Pojedinačno najviše u ovoj 2021. godini za koju smo isplatili već 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću tokom čije posete je početkom ove godine postignut dogovor da država odmah izdvoji sva nedostajuća sredstva za rekonstrukciju i završetak radova - rekla je ministarka.

Ona je poslanicima pročitala prvi, drugi i treći član zakona u kojima stoji da će Srbija preko nadležnih organa preduzeti aktivnosti i sprovoditi programe očuvanja i negovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira Hilandara, proslava važnih datuma, zatim obnove, rekonstrukcije i izgradnje novih objekata.

Gojković je navela da će Vlada Srbije osnovati posebnu komisiju za manastir Hilandar koja će nadgledati sprovodjenje programa, iako sada postoji slična komisija na čijem je čelu upravo ministar kulture.

Cilj zakona kontinuirana sredstva za manastir

Cilj zakona je da se obezbedi kontinuirana i na zakonu osnovana podrška i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju tog manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskih sredstava.

Sredstva za realizaciju projekata, kako se navodi u zakonu, mogu se obezbediti i u budžetu autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, putem donacija kao i iz drugih izvora.

Manastir Hilandar koji je zajedno sa celokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan u listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, predstavlja neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe.

Taj manastir od svog osnivanja 1198.godine postoji kao samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Video: Vučić u poseti Hilandaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABC

    22. septembar 2021 | 12:12

    Nemojte ko boga vas molim, cim vi nesto cuvate to neizadje na dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA