≫ 

Vučić posetu Budimpešti počeo obilaskom Crkve svetog Ðorđa

Sa Vučićem crkvu su posetili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar u Vladi Srbije Ratko Dmitrović

  • 19
Aleksandar Vučić, Mađarska

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je posetu Mađarskoj danas posle podne, posetom Crkvi Svetog Ðorđa u Budimpešti. Predsednika Srbije u ovom hramu Srpske pravoslavne crkve u glavnom gradu Mađarske, koja pripada Eparhiji budimskoj, ugostio vladika Lukijan.

- Hvala vladiki Lukijanu na divnom dočeku - napisao je Vučić na svom instagram nalogu "Budućnostsrbije".

Sa Vučićem crkvu su posetili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar u Vladi Srbije Ratko Dmitrović.

Predsednik Srbije će sutra učestvovati na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, navodi Politika. Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom, najavila je pres služba predsednika.

Kurti prodaje maglu, želi priznanje

 

Predsednik Srbije istakao je danas da Aljbin Kurti svojim pozivima da Srbija prizna Kosovo "prodaje maglu" a sve u cilju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i poručio da Priština treba da vrati sve na stanje kakvo je bilo pre 20.septembra, i da tek posle toga može da se razgovara.

- Jer razumete šta on priča? On to priča za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Svakojake prodavce magle i šibicare sam video u životu i zato ih prepoznajem na kilometar. On kaže da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo - skrenuo je pažnju Vučić u izjavi medijima u Budimpešti.

Na predlog EU da da se u Briselu održi sastanak Vučića i Kurtija i pokuša rešiti situacija na severu KiM Vučić je rekao da mogu da organizuju šta god hoće, a da on neće prihvatiti ništa.

- Vratite se na ono što je bilo pre 20, i onda možemo da razgovaramo o svemu - istakao je.

On je zapanjen time što postoje mediji u Srbiji koji govore da je Srbija preduzela neke mere, a Srbija nije preduzela niti jednu jednostranu meru. Podsetio je kakva se kampanja vodila protiv Srbije u vezi voza sa ikonama i manastirima koji je zaustavljen još kod Raške. Postavio je i pitanje koju je to akciju Srbija sprovela na Cetinju, šta je imala sa barikadama.

- Svima njima smeta snažna Srbija. Jer mislite da je moguće 120 tekstova imati u jednom danu u Hrvatskoj o meni, a da nijednu reč nisam rekao, ništa nismo uradili - objasnio je on.

Vode hajku i misle da budu ono što su nekada bili Budimpešta i Podgorica u rušenju nekih drugih u Srbiji, dodao je Vučić. U tome ima tajkuna koji su poreklom iz Srbije, a koji upravljaju našim medijima i finansiraju njihove. Vučić je rekao da nisu napadali Srbiju 2006. ili 2008. , kada su nas „voleli“ jer smo bili slabi, niko i ništa, ekonomija propadala i Srbija nestajala. To su, kaže i razlozi za sve laži iz Prištine.

- Različit je odnos i zato i razgovaramo. Da mi vas priznajemo ne bi bilo razloga da sa vama razgovaramo, a to je nešto što znaju u Evropi - objasnio je on.

Nema potrebe da objašnjavam ono što svi znaju...

 

Vučić je rekao da se i iz izjave predstavnika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika može videti da je jedan deo opozicije u izbornim uslovima tražio samo izgovor da ne izađe na izbore.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Bilčika da neće biti novog dokumenta o izbornim uslovima, kao i da bi učestvovao na izborima da je on opozicija u Srbiji, čime je "potvrdio da nije bilo dogovora sa vlastima, Vučić je odgovorio da ne želi da objašnjava nešto što, kaže, svi znaju.

- Pa, njihov ideolog je rekao da im to nikad nije bio razlog za bojkot. Razlog za bojkot je bila samo njihova slabost, ne loši uslovi - rekao je Vučić.

Dodao je da deo opozicije ima televizija "koliko hoćete", ima svoje novine...

- A, sinoć imate u isto vreme devojku, (poslanica SNS Nevena Ðurić), koja predstavlja 55-56 odsto građana, i nekoga ko ne predstavlja 0,5 odsto ljudi i još im soli pamet... Ali, šta da radite, postalo je uobičajeno. Narod će se izjasniti - rekao je Vučić. - A, što se morala tiče, sumanuto mi je ispred crkve da pričam - dodao je predsednik.

Bilčik je ranije danas, komentarišući radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji, rekao da je napravljen "solidan dokument" i naglasio da je sagovornicima u Srbiji jasno stavljeno do znanja da se evroparlamentarci neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.

Bilčik je za N1 na pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji, odgovorio potvrdno.

Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, rekao je da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

Nisam čuo da je neko iz Srbije i RS palio kuće Milanovića

 

Vučić je rekao da Hrvatskoj i njenom predsedniku želi sve najbolje, i da je činjenica da će Srbija tu zemlju da pretekne po ekonomskim parametrima.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Zorana Milanovića koji ga je nazvao "ratnim huškačem" dodajući da je "podsticao na rat i da je verovatno ponosan na tu ulogu", Vučić je rekao da nije čuo da je bilo ko iz Srbije ili iz Republike Srpske spaljivao kuće Milanovićima.

- A, znam da su sve kuće Vučića u Čipuljićima spaljene i dobro bi bilo da Milanović to nekada poseti - rekao je Vučić.

Dodao je da Hrvatskoj i njenom predsedniku želi sve najbolje.

- Mogu da kukaju, plaču, da urlaju, vrište, da me napadaju, da ne znam šta sve rade, Srbija će da ih pretekne - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA