≫ 

"Orban bio hrabar da izgradi odlične odnose sa Srbijom": Vučić na Samitu u Budimpešti

Nakon predsednika Srbije, a na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

  • 1

Video: Vučić: Demografsko pitanje postaće uskoro najvažnije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Budimpešti da će pitanje demografije uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Vučić je, u na Četvrtom demografskom samitu, koga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak najavljujući njegovo obraćanje apostrofirala kao hrabrog rukovodioca, koji se bori za bolju demografsku sliku, kao i da su zahvaljujući njemu danas mađrsko-srpski odnosi odlični, kazao da je u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona demografsko pitanje, pitanje nataliteta, pitanje opstanka.

Obraćanje predsednika Srbije

- Pitanje je opstanka u slučaju Srbije i mnogih država regiona, kada se govori o demografskim pitanjima i pitanjima nataliteta je pitanje koje će uskoro postati najvažnije političko pitanje. Kada su u pitanju subvencije ljudima koji će imati više dece, to je nešto što je već učinjeno ili biti poboljšano. Poboljšaćemo sve podsticaje za porodicu i decu - poručio je  predsednik Vučić na samitu.

Vučić je dodao da se već vide neki rezultati i da će uskoro se videti novi.

- Ne bih želeo da govorim o brojnim merama koje smo uveli da motivišemo mlade ljude da rađaju decu jer su mnogi drugi već to učinili. Naši planovi su nepromenjeni kada je u pitanju rađanja dece. Ali bih pričao o nečem drugom. Slike životinja će dobiti više lajkova na društvenim mrežama nego deca. Skoro je nepristojno govoriti o deci i porodičnim vrednostima, ali je vrlo kulturno govoriti o tome kako smo frizirali kućnog ljubimca. Ne smatram to vickastim, već mi je žao što idemo u tom pravcu.

Istakao je još i da je Srbija, na osnovu primera Mađarske, uvela veliki broj mera od prošlog učešća na Samitu u Budimpešti, i da se već vide neki rezultati. Rekao je da se nada većim rezultatima, ali da to nije nešto što se vidi iz dana u dan. U svom obraćanju on se osvrnuo na odnose Mađarske i Srbije. Predsednik Srbije zahvalio se premijeru Mađarske Viktoru Orbanu što su se poboljšali veze Mađarske i Srbije, što smatra da nije bio lak zadatak.

- Uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa. Premijer Viktor Orban je bio dovoljno hrabar da izgradi odlične veze sa Srbima. Nije imao lak zadatak, jer obojica znamo da smo imali problema i jasno nam je kakve su dileme imali Mađari. Veoma sam svestan teške prošlosti koje su dve države imale - objasnio je on.

Naglasio je da je Orban bio hrabar i znao da treba nešto da uradi da se naše veze poboljšaju.

Vučić je ukazao da pre 10 do 15 godina, kada je Mađarska igrala u fudbalu ili vaterpolu neku utakmicu, u Srbiji su navijali uvek za protivnika, a danas se to promenilo i nebitno s kim igra Mađarska, Srbi navijaju za njih, izuzev ako igraju sa Srbijom. Prema njegovim rečima 90 odsto građana Srbije tako razmišlja, dodajući da je to najbolji primer za dobre odnsoe i kako je moguće promeniti stav ljudi, odnosno odnos dve nacije i dve zemlje.

Za kraj svog govora Vučić je postavio pitanje - da li postoji nešto što je važnije od naše dece.

- Mi možemo da smanjimo emisije ugljen-dioksida, ali da li je to glavno pitanje? Da li postoji važnije pitanje od naše dece, našeg potomstva? Danas je energetska bezbednost bitnija nego ranije. Niko ne diskutuje o tome, svi se suočavamo s tim, ali ako hoćete da pričate o tome morate da budete etiketirani. Ovo je pravo pitanje, znam da i u mojoj zemlji kada pričamo o tome, da će izvaditi po dva citata i reći će pričali smo o demografskim pitanjima – istakao je predsednik

Nakon predsednik Vučića, a na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Češke Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita, u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja, ali i da se ukaže na to da se u zapadnom svetu ne rađa dovoljno dece, kao i da društvo stari što nacijama na duži rok preti nestajanjem.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine.

Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog Ðorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srkimaja

    23. septembar 2021 | 10:25

    Rijesi mi stambeno pitanje i rodicu petero dece .......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA