≫ 

Stejt department izrazio nadu u povratak dijlogu: "Bez odlaganja rešavati sporna pitanja"

Iz Stejt departmenta izražavaju nadu da će izaslanici Beograda i Prištine pokrenuti otvoren, ozbiljan i neposredan dijalog uz potvrdu da će se i Gabrijel Eskobar uključiti u ovonedeljne briselske razgovore

  • 3
Stejt department zgrada/state department building Foto: Shutterstock

SAD će u saradnji sa EU, NATO i Vladom Srbije i Prištinom pokušati da preduzmu neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija na severu Kosova, omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana, poručuje se iz Stejt departmenta, prenosi Tanjug.

Na pitanje upućeno zameniku pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijelu Eskobaru da li očekuje da će problem biti rešen na predstojećem sastanku u Briselu, iz Stejt departmenta izražavaju nadu da će izaslanici Beograda i Prištine pokrenuti otvoren, ozbiljan i neposredan dijalog uz potvrdu da će se i Gabrijel Eskobar uključiti u ovonedeljne briselske razgovore.

- Najnoviji događaji su pokazali da će razlike između Beograda i Prištine, ukoliko ne budu prevaziđene, negativno uticati na strane investicije i doprineti daljem odlivu mozgova, što će kosovsku i srpsku privredu onemogućiti da ostvare svoje stvarne potencijale, ali će i sprečiti njihove dalje integracije u evropske institucije - navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

SAD apeluju na Srbiju i vlasti u Prištini da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona vezana sa energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana, ističući da SAD nemaju recept za rešavanje problema.

- Rešenje moraju da pronađu dve strane angažovane u dijalogu. SAD i dalje podržavaju bližu regionalnu saradnju i otklanjanje smetnji slobodnom kretanju, trgovini i investicijama na dobrobit svih ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu - zaključuje se u odgovoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    28. septembar 2021 | 11:48

    WASINGTON,BRISEL I NATO GAZE REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI -NE POSTUJU MEDJUNARODNO PRAVO VEC VLADA ZAKON SILE STO CE NEMINOVNO JEDNOG DANA DOVESTI DO RATA NA BALKANU I U SVETU !!!

  • Prepustite nama

    28. septembar 2021 | 11:42

    zapadni fasisti I napustite srpsku teritoriju

  • Dragan

    28. septembar 2021 | 12:39

    Nemo molim te!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA