≫ 

Moskva uputila apel NATO-u i EU: "Pozovite Prištinu da povuče snage sa Kosova i spreči eskalaciju"

Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu, događaji se razvijaju prema scenariju od lošeg do goreg, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

  • 32
Kosovo granica Jarinje prelaz

Foto: Tanjug/AP

Moskva poziva NATO i Evropsku uniju da pozovu Prištinu da povuče snage sa Kosova i Metohije i tako spreči eskalaciju, prenosi agencija Sputnik.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i Evropsku uniju da pozovu Prištinu da povuče snage sa severa Kosova kako bi sprečila eskalaciju. Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu, događaji se razvijaju prema scenariju od lošeg do goreg, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Još jednom naglašavamo: snage NATO -a na Kosovu i misija EU za vladavinu prava imaju neophodne mandate za sprečavanje bezakonja i stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila i osiguranje mira i bezbednosti - navodi se u njenom komentaru, objavljenom na veb stranici Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ovakva reakcija zvanične Moskve usledila je na raniju vest da su patrole NATO snaga Kosova (KFOR) stigle na kontrolni punkt Jarine na administrativnoj liniji između centralne Srbije i severnog Kosova i Metohije radi održavanja bezbednosti i slobode kretanja.

Kfor Jarinje

Foto: Kosovo Online

Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija, kosovski specijalci se ne povlače sa položaja i Srbi ne odustaju od mirnog protesta, a helikopteri Kfora su u dva navrata juče nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije.

Iz Kfora poručuju da "pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever".

- Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo - naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

U međuvremenu grupa od petnaestak Srba iz opština na severu Kosova i Metohije napadnuta je juče u južnom delu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen, iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Video: Novi snimci sa Jarinja: Rosu pod punom ratnom opremom i sa dugim cevima, Srbi raspalili vatricu

Video: Snimak oklopnih vozila Vojske Srbije na dva kilometra od Jarinja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratko

    28. septembar 2021 | 13:43

    Rusija želi da kaže . Ako eskalira na Kosovu Evropa će goreti 🔥🔥☝

  • M.K.

    28. septembar 2021 | 13:32

    Bravo za Rusiju ! nek poštuju Rezoluciju 1244 pod hitno proterati NATO sa Kosmeta !🇷🇸✨✨✨💥💥

  • Realno

    28. septembar 2021 | 12:48

    Kad nismo pre 13 godina vojnicki zastitili nas narod na Kosovu i odbranili nasu svetu zemlju a ne samo nemo posmatrali i osudjivali, sada je sve suvisno, manje boli vojnicki poraz nego povuci se sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA