≫ 

"Poseta Fon der Lajen u važnom trenutku za region"

Tim činom Srbija daje drugačiju perpsektivu za čitav region, pre svega za mlade. Beograd želi da razgovara o putevima, školama, obrazovanju, a Priština o puškama i oružju i dve strane nude potpuno različite perspektive - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić

  • 1

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen zemljama na zapadnom Balkanu veoma je važna u ovom trenutku, kao i to što će u njenom prisustvu biti potpisan ugovor za izvođenje radova na ''auto-putu mira'' Niš - Priština, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla da tim činom Srbija daje drugačiju perpsektivu za čitav region, pre svega za mlade, i navela da Beograd želi da razgovara o putevima, školama, obrazovanju, a Priština o puškama i oružju, kao i da dve strane nude potpuno različite perspektive.

- Moramo da čuvamo mir i stabilnost do određene granice i mislim da je predsednik Aleksandar Vučić jako dobro povukao te crvene linije i da to niko ne dovodi u pitanje - rekla je Brnabić za TV Hepi.

Na pitanje da li se u Prištini i dalje skupljaju politički poeni na događajima poput ovih na severu KiM, Brnabić je rekla da kada nema šta drugo da se ponudi i ukoliko neko nema rezultate onda se pribegava taj način za sticanje popularnosti.

Srbija, s druge strane, kaže, ima mnogo šta da izgubi ukoliko se ugrozi stabilnost imajući u vidu rezultate koje je ostvarila.

- Imamo rezultate kakve Srbija nikada nije imala. Mi moramo da zadržimo regionalnu stabilnost, ali imate zemlje u regionu, odnosno političare koji u tom smislu ne mogu odgovorno da pričaju o rezultatima - ocenila je Brnabić.

Komentarišući izjavu Vjose Osmani da Beograd krši Briselski sporazum, Brnabić je kazala da je to kao ''odraz u ogledalu'' i ''paralelna stvarnost'' suprotna realnosti na terenu.

- Razumem šta pokušavaju da urade, ali to više ne prolazi ni u SAD ni u EU, pitanje je koliko o tome pričaju javno i da li znaju ili ne znaju da li je ono što radi Priština u skladu sa Briselskom sporazumom, iako je to toliko očigledno - kaže ona.

Premijerka je kazala da je nedavno u Njujorku najbolji sastanak imala sa podsekretarkom za politička pitanja Stejt departmenta Viktorijom Nuland koja, kako kaže, određuje politiku, a nije njen puki izvršilac, kao i da izuzetno ceni predsednika Aleksandra Vučića i dobro poznaje situaciju na Balkanu.

- Ona u potpunosti razume šta se dešaa, to me je ohrabrilo, ali je pitanje koliko će to uticati na njihove reakcije na terenu. Ne možete očekivati da će javno kritikovati Prištinu, koja je njihovo ''dete'', ali razumeju šta se dešava - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA