≫ 

Vučić: Nećemo biti član EU dok u potpunosti ne rešimo naše odnose sa Prištinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da je EU zabrinuta zbog trenutne krize ali da vlada duboko uverenje da će doći do deeskalacije

  • 2
Aleksandar Vučić, Brisel Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su danas na ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Nakon potpisivanja ugovora između Javnog preduzeća Koridori Srbije i Konzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1, Vučić i Ursula fon der Lajen su pritiskom na dugme označili početak radova na toj deonici.

- Svi smo zabrinuti zbog trenutne krize ali smo uvereni da će doći do deeskalacije - prenela je Ursula fon der Lajen koja je svoje obraćanje započela porukom snažne podrške u Evropske integracije Srbije: - Pozdravljam reforme u Srbiji, veliki posao ste uradili, podržavamo ambicije Srbije da otvori nove klastere.

Ona je zabrinuta oko krize na Kosovu i Metohiji, ali i da se nada da će se pronaći rešenje. Kako kaže, u Briselu se dešavaju razgovori, dodaje da je to dobro i da treba da se nađe rešenje.

- Radujem se da Vas vidim na Samitu sledeće nedelje. Želim da u potpunosti uzmete učešće u konferenciji o budućnosti Evrope. Vi pripadate tome i mi želimo da Vas čujemo - rekla je Fon der Lajen.

Kako kaže, mladi u Srbiji zaslužuju brojne mogućnosti i da je mnogo posla urađeno, kao i da nam mnogo toga predstoji.

- Važna je vaša uloga, u rukama Srbije su projekti, vi ih predlažete.

Odgovarajući na pitanja novinara koji su preduslovi za ulazak Srbije u EU fon der Lajen je rekla da je Srbija već prevalila dug put i da je uložila ogromna zalaganja.

- Mi smataramo da smo prijatelji i partneri, EU je izgradila neke svoje vrednosti koje mi poštujemo i to je sve inkoporirano u vladavinu prava, i mi znamo da je to proces koji traje, ne samo u Srbiji već i u samoj EU.Demokratija prava su velika tako da treba da se na njima radi svakodnevno. Druga temu su ekonomske integracije - istakla je fon der Lajen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija potpuno posvećena implementaciji Briselskog sporazuma.

- Teško postoji porodica čija je sudbina tako duboko vezana za sudibnu EU kao što je porodica gospođe Fon der Lajen. Dugo godina ste najbliži saradnik velike Angele Merkel, i ko bolje od vas zna šta predstavljaju fundamenatalne evropske slobode. Teško da takav neko postoji. Zato me posebno raduje Vaš stav o krizi na severu Kosova - istakao je Vučić.

Kako je dodao Srbija nikad ne uslovljava razgovore.

- Dijalog pod okriljem EU je nešto što je osnovno i što poštujemo. Ja sam se nadao da ćemo sinoć još napraviti dogovor, ali želim da verujemo da nismo daleko od rešavanja trenutnog problema. Svaka vrsta destabilizacije nama pravi veliki problem, i u privlačenju investitora i imidžu zemlje. Na nama je da pokušamo na svaki način da napredujemo u ekonomiji. Za nas je od velikog interesa da se sve smiri. Nećemo mi biti član EU dok u potpunosti ne rešimo naše odnose sa Prištinom - izjavio je predsednik na pitanje novinara šta se dešava sa pregovorima u Briselu.

Predsednik Srbije se zahvalio Fon der Lajen na poseti i dodao da će Srbija dati sve od sebe da očuva mir, ali i da napravi nove uslove za još bolji život za sve ljude.

Planirano je da se predsednica Evropske komisije danas sastane i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je sinoć fon der Lajen u vili "Mir", gde su razgovarali o situaciji na Kosovu, evropske integracije Srbije.

Ranije u toku dana predsednica Evropske komisije boravila je u Prištini gde se sastala i sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem sa kojim je razgovarala o vladavini prava i ključnim reformama za razvoj, približavanje Kosova EU i liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Fon der Lajen je obilazak Zapadnog Balkana počela u utorak posetom Tirani, zatim je otišla u Skoplje, Prištinu i Podgoricu.

Nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, ona je poručila da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu KiM.

U Podgorici je izjavila da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

- Kao što sam rekla, došla sam da vas podržim i ohrabrim i da kažem da je važno da ostanete na ovom putu... Mi svi radimo na pristupanju, to je težak posao i nekada nailazimo na prepreke ali najvažnije je da pokažemo da se držimo trasiranog smera. Naša poruka je: Želimo vas u Evropskoj uniji - rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu završava danas u Bosni i Hercegovini.

Poseta čelnice Evropske komisije je priprema za predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana, 6. oktobra u Sloveniji, koji će biti važna prilika za potvrđivanje evropske perspektive regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    30. septembar 2021 | 12:49

    Nećemo biti član EU dok u potpunosti ne rešimo uspostavu Ustavnog i teritorijalno suvereniteta nad celom juznom Srbijom Kosovo i Metohijom

  • Srbija

    30. septembar 2021 | 14:36

    Rezolucija 1244

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA