≫ 

U Briselu nastavak razgovora o situaciji na severu Kosova

Za sada nije postignut novi dogovor između Beograda i Prištine što je potvrdio i portaprol EU Peter Stano, kao i ambasade SAD u Prištini i u Beogradu, uz poruku da se pregovori nastavljaju u cilju postizanja rešenja za trenutnu krizu na severu Kosova.

  • 5
Aleksandar Vučić Brisel Brisel/Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Razgovori delegacija Beograda i Prištine o situaciji na severu Kosova sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom nastavljaju se danas.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nastaviće danas u Briselu razgovore sa specijalni predstavnikom EU na iznalaženju rešenja za krizu na severu KiM, potvrđeno je iz delegacije Beograda.

Nezvanično, planirano je da razgovori počnu oko 10 časova u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Prethodno su iz EU diplomatskih izvora za Tanjug potvrdili da će razgovori o rešavanju krize na severu KiM biti nastavljeni danas, a da će po njihovom okončanju Miroslav Lajačak izatgi pisano saopštenje.

Za 15 časova u Briselu je najvljena i video konfrencija specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Tu mogućnost su sinoć za Radio Slobodna Evropa nagovestili izvori iz Evropske unije, na izmaku dana u kome su sa Lajčakom naizmenično razgovarali glavni pregovarač  tzv. Kosova Besnik Bisljimi i glavni pregovarač srpske strane Petar Petković.

Bisljimi je juče posle sastanka sa Lajčakom saopštio da je postignut načelan dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda. Na drugoj strani, glavni pregovarač Beograda Petar Petković, posle razgovora sa predstavnikom EU nije davao izjave za medije, a iz srpske delegacije je poručeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut.

To je potvrdio i portaprol EU Peter Stano, a zatim i ambasade SAD u Prištini i u Beogradu, uz poruku da se pregovori nastavljaju u cilju postizanja rešenja za trenutnu krizu na severu Kosova.

Glavne tačke onoga što je Bisljimi predstavio kao načelan dogovor podrazumevaju da se registarske tablice ne skidaju, već da se preko njih lepe nalepnice, da se jedinice ROSU povuku i uklone se srpske barikade, a da se pripadnici KFOR-a razmeste na prelazima. Takođe, po tom nacrtu, predviđa se i formiranje radne grupe koja će naći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila u roku od šest meseci.

Jedina tačka za koju Beograd nije dao saglasnost da bi se sporazum ozvaničio, prema tvrdnjama Bisljimija, odnosi se na automobile sa registarskim oznakama KM, za koje srpska strana, preneo je Bisljimi, smatra da ne treba da podpadnu pod režim lepljenja nalepnica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    30. septembar 2021 | 09:41

    DUGO VEC TRAJE TAJ BRISELSKI SOU PROGRAM !!! VRATITE TO U SAVET BEZBEDNOSTI I NEK SE TO RESI PO VAZECOJ REZOLUCIJI 1244!!! 2 DECENIJE SPRDACINE MORA SE PREKINUTI !!!!

  • Filip

    30. septembar 2021 | 09:40

    Koliko juce je rekao da nece biti pregovora dok se rosu ne povuce...toliko o doslednosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA