≫ 

Selaković: Ukidaju se vize između Gvatemale i Srbije

U susret obeležavanju 60. godišnjice od Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu ministar spoljnih poslova posetio je ovu centralno američku državu sa kojom je u pripremi sveobuhvatan sporazum o saradnji

  • 18
LAZANSKI SELAKOVIC IZJAVA Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je danas, na kraju dvodnevne posete Gvatemali, da je ona bila veoma uspešna, da je dogovoreno međusobno ukidanje viza za građane, da će biti pripremljen sveobuhvatni sporazum za saradnju sa Gvatemalom i da će biti organizovan biznis forum privrednika dve zemlje.

Selaković je rekao Tanjugu da je to nama prijateljska i bratska država u Centralnoj Americi i da mu je bila prava ponos i čast da predstavlja Srbiju.

Šef srpske diplomatije je podsetio da se prvo sastao sa ministrom spoljnih poslova Pedrom Brola Vilom, a zatim i sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Eduardom Ðamateijem Faljom.

- Ministar Brola biće na čelu delegacije koja će predstavljati Gvatemalu na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu - kazao je on.

Selaković kaže da će biti međusobno ukinute vize za građane obe zemlje.

- Dogovorili smo se da za sledeću godinu pripremimo jedan sveobuhvatni sporazum o saradnji naše dve države, kako u oblasti ekonomije, sporta i omladine, prosvete, nauke, turizma i drugim oblastima - rekao je Selaković i konstatovao da je poseta Gvatemali bila veoma dobra.

Gvatemali ima jedno selo koje je u čast naše države i prijateljstva ponelo ime Srbija i potrudićemo se da za nekoliko porodica obezbedimo izgadnju kuća koje su stradale u toku zemljotresa u Gvatemali, poručio je Selaković.

- Neiskorišćeni potencijali za našu saradnju su izuzetno veliki i razgovaraćemo o tome sa privrednicima. Posebna mi je čast da sam uz posetu Kongresu bio u prilici da prisustvujem svečanoj sednici Spoljnopolitičkog odbora Kongresa Gvatemale i da se obratim celom diplomatskom koru Centralne Amerike koji je predstavljen u Gvatemala Sitiju - naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković dodaje da te zemlje objedinjuju svoje snage kako bi imale mnogo bolje prisustvo na svetskoj političkoj sceni i tržištu.

On je rekao da će se, pored sastanka sa privrednicima, susresti i sa gradonačelnikom i razgovarati o saradnji Beograda i Gvatemala Sitija.

- Sa ministrom spoljnih poslova i predsednikom, imali smo priliku da ih upoznamo o najnovijim dešavanjima na KiM i koliko se trudimo da diplomatskim i mirnim sredstvima rešavamo sva otvorena pitanja, ali i da još jednom dobijemo potvrdu principijele i čvrste podrške našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. To naše odnose čini još čvršćim -  naveo je ministar Selaković za Tanjug.

Podsetio je da sledeće godine Srbija i Gvatemala obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da se malo zemalja tog dela sveta može time pohvaliti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Juga

    30. septembar 2021 | 12:24

    Hrvatima za USA a nama za Gvatamalu baš smo napredovali🤣🤣🤣🤣🤣😉😉

  • Super

    30. septembar 2021 | 12:27

    Sutra palim za Gvatemalu.

  • lakiii

    30. septembar 2021 | 12:26

    Mnogo mi putujemo tamo, pa nam znaci.. 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA