≫ 

Vučić: Postignut dogovor o deeskalaciji na severu KiM, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka

KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra uspostavlja se "stiker" režim nalepnica, pre konačnog rešenja koje je odloženo - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da su se obe strane dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada.

- KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra uspostavlja se "stiker" režim nalepnica, pre konačnog rešenja koje je odloženo - rekao je Vučić.

Kako kaže, radne grupa će biti ustanovljena i tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evrpskog standarda i prakse.

U smislu današnjih pregovora, kaže Vučić. konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog ne implementacije briselskog sporazuma.

- EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume - rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

- Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu - rekao je Vučić.

On je istakao da posle više neprospavanih noći i mnogo truda razgovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa KIM i da oni znaju da je ovo što je dogovreno u Briselu najvise sto je moglo da bude postignuto.

- Ja sam zadovoljan trudom i onim sto smo postigli. Da li mozete biti srećni posle svega sto se desavalo, ne možete, ali smo reagovali kao drzava ozbiljno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima - istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

On je napomenuo da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je Kfor i sami bili spremni da zaštitimo svoj narod.

- Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KIM nikada nece biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo sto sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Prištinom, želimo punu slobodu kretanja Albanaca sa KiM kroz centralnu Srbiju, ali da to ne podrazumeva priznanje kosovske nezavisnosti. S druge strane, istakao je, Srbiji predstoji težak period, jer na red dolazi formiranje Zajednice srpskih opština.

- Verujem  da Priština na to neće pristati, a Evropska unija je formiranje ZSO stavila na dnevni red kao narednu temu. Oni mogu da dođu i kažu mi nećemo. Moguće da će nastaviti brutalnu kampanju protiv mene lično i Srbije... Jedino imam problem sa ugrožavanjem imovine i prava srpskog naroda - rekao je predsednik.

Ipak, ističe, da je za nas važno da razgovaramo, jer jedino što nije sporno je da će se ZSO prostirati na 10 opština sa srpskom većinom - četiri na jugu i šest na severu.

Uveren je, dodao je, da će to sada u Prištini pokrenuti nervozu i da će, kako je rekao, početi jedni druge da optužuju.

Činjenica je da Priština ne razume šta je snaga međunarodnog ugovora i dogovora, tako što će zamišljati da je reč o "švedskom stolu" sa kojeg možete da uzimate ono što vam se sviđa, ali ne i ono što vam se ne dopada.

Predsednik je dodao da građani treba da razumeju koliko je teško razgovarati o nečem što je dogovoreno još pre 10 godina, a što, kako je rekao, srećom nije provedeno u delo, pa smo tokom proteklih godina dosta toga menjali.

- Ta borba neće biti laka, nemam poverenja u njih (Albance) - zaključio je Vučić.

Što se tiče slobodnog prelaska administrativne linije srpskih predstavnika, Vučić je rekao da je i to pitanje poštovanje Briselskog sporazuma.

- Prištini se ne svidi neka izjava i onda onemoguće srpskim predstavnicima prelazak administrativne linije.

Video: Vučić: Demografsko pitanje postaće uskoro najvažnije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA