≫ 

Reakcije zvaničnika EU na postignut dogovor o povlačenju ROSU sa prelaza Jarinje i Brnjak

Na društvenim mrežama pljušte pohvale evropskih i američkih zvaničnika za uspešne pregovore u Briselu povodom aktuelnih dešavanja na severu Kosova

  • 1
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Nakon što je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora, evropski zvaničnici masovno pozdravljaju najnoviji razvoj situacije u Briselu.

- Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut - naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokade puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deplokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedila bezbedno okruženja i sloboda pokreta.

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

Treća tačka predviđa da se uspostavi radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda I Prištine, kojom će predsedavati EU "kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, na osnovu standarda i praksi EU".

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. u Briselu, a u roku od šest meseci do prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenje tokom dijaloga na visokom nivou.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.

Istim povodom oglasila se i predsednica EK Ursula fon der Lajon pozdravila je današnji sporazum koji su Beograd i Priština postigli u Briselu.

- Ovo je vrlo pozitivan razvoj situacija nakon mojih sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem. U pitanju su dobre vesti za ceo region. Dijalog sada mora da se nastavi - poručila je lajen sa Tviter naloga.

I šef diploamtije EU Žosep Borelj pozdravio je dogovor koji su postigli glavni pregovarači Beograda i Prištine.

- I Srbija i Kosovo bi sada trebalo da se konstruktivno angažuju u dijalogu i naprave brzi napredak u normalizaciji odnosa -  napisao je Borelj na Tviteru koji od ranije naglašava da je dijalog u Briselu jedino mesto na kome Beograd i Priština treba da rešavaju sva svoja otvorena pitanja, uz ocenu da dve strane treba da rade na stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a u korist svojih građana.

I Amerikanci zadovoljni

Očigledno je i da su američki posmatrači dijaloga Beograda i Prištine zadovoljni. Lajčak je objavio i tvit u kojem se zahvaljuje specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru uz prateću fotografiju.

- Zahvaljujem @StateEUR-u i DAS-u Escobar-u, koji su proveli poslednje dane u Briselu, na podršci Dijalogu uz posredovanje EU. Jedinstvo EU i SAD ključno je za uspeh na Zapadnom Balkanu - napisao je zvaničnik EU.

I Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je danas postizanje dogovora u Briselu o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.

- Odlične vesti! Sve je moguće kroz ozbiljan i posvećen dijalog - naveo je Godfri na Tviteru.

EU je pozdravila ishod razgovora u Briselu 

EU je pozdravila ishod razgovora koje su pethodna dva dana u Briselu vodili Miroslav Lajčak, Petar Petković i Besnik Bisljimi.

Istrovremeno EU je pozvala na primenu svih do sada postignutih sporazuma, sa posebnim osvrtom na formiranje Zajednice srpskih opština.

- Tokom današnjih pregovora, posrednik EU je primio k znanju zabrinutost koju je iznela beogradska strana u vezi sa neprovođenjem Asocijacije/zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i nepostojanjem panela sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu u nedavnom slučaju. Posrednik poziva obe strane da primene sve ranije dogovore - navodi se u saopšetnju Evropske službe za spoljne poslove.

Dodaje se da će se EU, kao posrednik u dijalogu, pozabaviti svim otvorenim pitanjima koja proizlaze Briselskog sporazuma, što će biti prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

U pisanom saopštenju EEAS navodi se da je danas, nakon ”opsežnih razgovora” koje su vodili Miroslav Lajčak, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postignut dogovor o rešavanju tenzije na severu KiM kao i o radu na održivom rešenju koje će omogućiti neometanu slobodu kretanja svim ljudima.

- EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi postigle brz napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa - stoji u saopštenju EEAS.

Dodaje se da su se strane složile da se uklone specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na zajedničkim prelazima Jarinje i Brnjak istovremeno sa blokadama puteva i to sa počcetkom u subotu 2. oktobra od 8:00 časova i sa završetkom najkasnije do 16:00 časova, dok će jedinice KFOR-a biti raspoređene na administrativnim prelazima i tamo ostati naredne dve nedelje radi zaštite bezbednog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

- Nakon mera za deeskalaciju situacije na terenu, strane će primenjivati režim nalepnica kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremeno rešenje dok se ne postigne trajno rešenje - stoji u saopštenju EEAS.

Dodaje se da će se formirati Radna grupa koja će uključitvati EU, kao predsedavajuću, Beograd i Prištinu, a koja će raditi na trajnom i održivom rešenje za pitanje registarskih tablica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    30. septembar 2021 | 20:04

    Битанге белосветске прво закувају па као помажу...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA