≫ 

Abraši: Neće biti ZSO dok je "Samoopredeljenje" na vlasti

- Vlada Aljbina Kurtina "neće žuriti" u dijalog sa Beogradom, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da neće priznati nezavisnost Kosova - izjavio je član predsedništva Pokret Samoopredeljenje

  • 5
Kosovo i Metohija, Priština Priština/Foto: Leonhard Niederwimmer / Pixabay

Zajednice srpskih opština (ZSO) neće biti na Kosovu i Metohiji dok je Pokret Samoopredeljenje na vlasti, izjavio je član predsedništva tog pokreta Artan Abraši i zapretio da će reciprocitet biti glavni pristup odnošenja Prištine prema Beogradu.

Abraši je rekao i da vlada Aljbina Kurtina "neće žuriti" u dijalog sa Beogradom, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

- Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uvek vodi računa o razjašnjavanju stava Srbije prema Kosovu, kada kaže da Srbija nikada nečhe priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da rešimo, ali konačni cilj Kosova u ovom procesu je priznanje - rekao je Abraši.

On je naglasio da Samoopredeljenje ima jasan stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Kosovo onlajn.

- Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu sa Ustavom Kosova. Smatramo da je taj predlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države - rekao je Abraši.

Jarinje - granični prelaz, policija, KIM, Foto: ATA Images

Abraši je rekao da će reciprocitet biti glavni pristup "kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji".

- Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, videćemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom merom uzvratiti Srbiji - rekao je Abraši.

Sporazum sa Beogradom o registarskim tablicama vozila vidi kao povoljan.

- Kosovo po prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, jer ne možemo reći da smo do sada imali tako nešto. Svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili su na štetu Kosova. Verujem da smo već dobili međunarodnu podršku, ovde vredi pomenuti američku podršku - rekao je Abraši.

Video: Postignut dogovor o deeskalaciji na severu KiM, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    3. oktobar 2021 | 10:54

    Obzirom da nisu svoj na svome, i da imaju gazde da strane, radiće onako kako moraju, tj. kako im se bude reklo. Neće biti kako oni hoće. Neznam kako im to nije jasno!

  • фамилија

    3. oktobar 2021 | 11:26

    Одлично, само немој да журите, можете да чекате и док не оде НАТО, само што се после нећете пуно питати

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA