≫ 

Aljbin Kurti započeo antiameričku eru: Sve ukazuje da je jednostranu akciju izveo bez podrške Zapada

Specijalne jedinice Rosu nisu bili ništa drugo do taoci Kurtijeve nepromišljene i nepravilno procenjene situacije na severu - mišljenje je predsednika Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriše

  • 7
Aljbin Kurti Aljbin Kurti / Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Osim sprovođenja udara na sever KiM bez konsultacija sa SAD, premijer tzv. Vlade Kosova Aljbin Kurti prošle nedelje odbio je i projekat priključivanja na američki gasovod. Zamera mu se i što u potpunosti zanemaruje Vašingtonski sporazum.

O tome da je Albin Kurti poslednju jednostranu akciju izveo bez podrške Zapada, odnosno Amerike, mogle bi da posvedoče i reči specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih država Gabrijela Eskobara, koji je izjavio da kosovska vlada ima pravo da primeni reciprocitet prema Srbiji, ali da su SAD iznenađene nedavnom akcijom Prištine u vezi s registarskim tablicama, zaključuje "Politika".

Uz sve to, kako se navodi, on je poručio da je američkoj strani Vašingtonski sporazum, koji je inače Kurtijeva vlada više puta ignorisala i najavila njegovo kršenje, veoma važan, pre svega zbog moratorijuma na priznavanje i povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. Vašingtonski sporazum, rekao je Eskobar na pitanje Tanjuga, može da dâ prostor dijalogu da se u okviru njega reše brojna pitanja.

- Sve je više interesovanja za održiva rešenja u energetici i Gazivode mogu da budu deo tog rešenja. Tako da su nam Gazivode i te kako u vidu - rekao je Eskobar.

Ramush Haradinaj, Ramuš Haradinaj, izbori Kosovo Ramuš Haradinaj / Foto: Tanjug/AP

A na Kosovu i Metohiji sada bi Kurtijeva vlada mogla da se suoči s ozbiljnom krizom. Albanske stranke i javnost oštro su kritikovale premijera privremenih prištinskih institucija, pa su tako ispred zgrade vlade predstavnici Socijaldemokratske partije na službena vozila lepili oznake KM, koje izdaje Republika Srbija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je ostavku Kurtija, poručivši da sporazum o tablicama vraća Kosovo unazad 10 godina, a kritikovao je Kurtija zbog odbijanja projekta američkog MCC-a za priključenje Kosova na gasovod iz Grčke i Severne Makedonije, nakon što je vlada odbila realizaciju tog projekta. Haradinaj je rekao da Kurti služi interesima ruskog predsednika Vladimira Putina, nazivajući vladu „proruskom”, prenosi „Kosovo onlajn”. Poručio je i da je Kurti započeo „antikosovsku i antiameričku eru”.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša za „Politiku” kaže da iako Kurti ima običaj da kaže da je „pokazao zube” Srbiji i da se poštuje reciprocitet, svi ostali to vide drugačije, kao poraz njegove politike i povratak u 2016. godinu.

- Kurti se na jedan volšeban način izvukao iz krize koju je sam izazvao upućivanjem specijalne jedinice Rosu jer su oni na mestu gde ih je poslao postali taoci. Nisu imali mogućnost da išta urade, osim da se šetaju po prelazima bez mogućnosti da upotrebe svoju tehniku. Tu su de fakto, a i de jure, oni bili zarobljenici Kurtijeve nepromišljene i nepravilno procenjene situacije na severu - izjavio je Beriša.

gasovod Gasovod / Foto: Pixabay

Dodatni problem za Kurtija predstavlja činjenica da je ostalo svega dve nedelje do lokalnih izbora na KiM. Beriša podseća da sada može da se očekuje dalji pad rejtinga Samoopredeljenja.

- Naročito što su Kurtija već proglasili izdajnikom, i zbog tablica, ali i odbijanja da se gasovod iz Grčke preko Severne Makedonije sprovede na Kosovo. Odbio je 200 miliona koje je američka vlada izdvojila za taj projekat, koji se sudara s ruskim gasovodom. Sada verujem da će se brzo pokrenuti inicijativa protiv njega, da se opozicija udruži i napravi mu ogroman problem - navodi Beriša.

Kako zaključuje Beriša, Kurti je posle takve odluke i neuspešnog pokušaja zauzimanja severnog dela KiM, gde je naišao na adekvatan odgovor i organizovanje Srba, izašao kao gubitnik i da to potvrđuje kako je od početka bio nepromišljen potez slanje specijalnih jedinica na sever Kosova, prenosi "Politika".

Video: Oslobođena jedna kolovozna traka: Snage KFOR-a stigle na Jarinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    3. oktobar 2021 | 11:44

    Eto stizu talibani na Kosovo cim se Kurti uzogunio toliko

  • Mihailović

    3. oktobar 2021 | 11:43

    Nije zapad jedna osoba,sigurno je imao neku podršku,to je govorila više dnevna šutnja na akciju Prištine, dok nisu uvideli ozbiljnost Vučića,policije i vojske za odbranu Srba na Kosovu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA