Brnabić o povlačenju ROSU sa Kosova: Pametno i promišljeno smo odreagovali, pred nama su teška vremena

- Priština je, ne konsultujući se sa Beogradom i svojim partnerima, a kako bi demonstrirala silu, poslali ROSU na sever - rekla je premijerka Srbije

  • 3
Ana Brnabić, portret Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, gostujući u emisiji Hit Tvit na TV Pink da je u Briselu postignut dogovor između Beograda i Prištine o tome da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, što je i učinjeno. Premijerka je pojasnila šta je bio problem sa automobilskim tablicama.

- Problem je nastao davno, 2008. godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, a onda i kada su postavljeni prelazi. Vučić je godinama sve pokušavao da pomeri sa tačke koja je rešena "ad akta", a tablice su reciprocitet koji je Priština uvela. Oni su sada, ne konsultujući se sa Beogradom i svojim partnerima, a kako bi demonstrirali silu, poslali ROSU na sever - podseća Brnabić.

Ističe da je politički nekorektno nazivati sporazum u Briselu velikom pobedom, ali je činjenica da smo "pametno i promišljeno odreagovali".

- Mislim da niko od nas nema racio kakav ima Vučić, već je prvi instinkt da se raguje iz stomaka. Vučić je uvek pametniji od toga, reaguje suzdržano i na loptu posle koje bi svi rekli "a, zašto konačno ne vratite?". Nije sve u tome da im vratimo i u prvom potezu, već u političkom promišljanju - kaže premijerka.

Ističe da ovo nije apsolutna pobeda, da su pred nama teška vremena i okolnosti, ali smo uspeli da sačuvamo mir i bezbednost za Srbe na KiM.

- Prvi put nam se čini da smo stigli na milimetar od ponovnog oružanog konflikta i, zaista, bez skromnosti, ovo je sprečeno zahvaljući Aleksandru Vučiću i svaka mu čast na tome, kapa dole - kaže premijerka.

Govoreći o napadima koji iz Hrvatske stižu na račun predsednika Vučića, Ristić kaže da kreativni bes pokazuje veliku nemoć, a da je najveći problem taj što se Vučić i Srbija - penju!

Komentarišući pogrešne poteze u vezi sa KiM u prošlosti, Tomić kaže da je nezahvalno biti u poziciji donosioca važnih odgovora, i da ne misli da oni koji su grešili, nisu bili patriote. Ipak, nesnalaženje pojedinih političara narod je "nagradio" na izborima.

- Kad neko toliko ne ume, ja samo mogu da kažem da mu nije stalo - kaže premijerka.

Poseta Ursule fon der Lajen 

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posetila je Beograd u okviru zapadnobalkanske turneje. Brnabić kaže da je Fon der Lajen iskrena kada je reč o proširenju i njenim izjavama s tim u vezi, međutim, ima članica EU koje su skeptične kada je reč o proširenju.

Kada je reč o pohvalama koje je Fon der Lajen uputila na račun Srbije, premijerka kaže da je Srbija postigla mnogo, prvenstveno na ekonomskom planu, a sada radi na tome da predupredi energetsku krizu.

- Srbija je neprimetno postala zemlja u kojoj više nije velika vest kada je poseti predsednica EK, kada je poseti kancelarka Merkel, da je u septembru bio i Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Danske... To je nekako postalo prirodno, a treba da vidimo koliko smo postali uticajni i koliko nam se imidž popravio u odnosu na ranije - kaže Brnabić.

Video: Srbi ispratili ROSU sa Jarinja uz povike Srbija, Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundova osveta

    3. oktobar 2021 | 23:28

    Nije problem nastao 2008. vec je nastao 1999. kad je severnoatlantski vojni savez ilegalno napao suverenu drzavu koja je ratovala protiv separatisticke organizacije, finansirane od albanske mafije i nekoliko drzava.

  • Timocanin

    4. oktobar 2021 | 01:54

    Teska vremena evo vec 30 godina , zna li se koliko ce jos godina da budu teska vremena za ovaj napaceni narod ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA