≫ 

Veljko Odalović: Kfor je najzad počeo da radi svoj posao

Sporazum u Briselu nije pitanje priznavanja nezavisnosti, već pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Verujem da će se Kfor od sada ponašati mnogo odgovornije - ističe generalni sekretar Skupštine

  • 0
Veljko Odalovic Veljko Odalović / Foto: Nedim Grabovica / Avalon Editorial / Profimedia

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da očekuje da će se dogovoreno u Briselu i sprovoditi i da će u narednih šest meseci promet vozila funkcionisati nesmetano, a da je Prištini stavljeno do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano, prenosi RTS.

- Prvo, u Briselu i u dogovoru koji je postignut definitivno je stavljeno do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano - rekao je Odalović i dodao da je time što je rečeno da se Rosu povuku Prištini stavljeno do znanja da tako nešto neće biti tretirano "ad akta".

Nada se da se ovakve stvari više neće dešavati i ističe da je veliki značaj toga što je na Kosovu reagovao i Kfor.

- Najzad je Kfor počeo da radi svoj posao. Mislim da je suština da u ovom trenututku, u situaciji koja je bila teška, opasna - jedino ko je mogao da preuzme punu odgovornost, a da ne dođe do incidenta, to su strane Kfora koje se nalaze na prelazima. Verujem da će se oni sada ponašati mnogo odgovornije i biti mnogo prisutniji kada su u pitanju bezbednosni izazovi - rekao je Odalović.

Naveo je da su kosovskim institucijama prepuštene mnoge nadležnosti koje one, kako kaže, zloupotrebljavaju.

- Ovo je bila najbrutalnija zloupotreba, jer poslati onoliko onako naoružanih i specijalaca da bi se radilo ovo što imamo jutros - da će na tablicama raditi dva, tri administrativna radnika ili policajca, ogolilo je šta su oni hteli. Cela priča je da su, i pre početka primene ijednog incidenta koji se desio, oni već poslali i zaposeli, jer su želeli da tom svojom akcijom pokažu da mogu da okupiraju sever Kosova i da upravljaju kako oni misle da upravljaju... Ovo ih je valjda otreznilo - rekao je Odalović.

Poručuje i da je Aljbin Kurti doživeo fijasko, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

Pregovori se tiču životnih pitanja

Naglasio je i da je sada najvažnije dobro pripremiti strategiju za radnu grupu koja će raditi na konačnom rešenju za registarske tablice, što takođe neće biti lako jer će biti mnogo opstrukcija.

- Ovo je dobro, mi smo se zalagali za ovo, mi smo se zalagali za mir i dobro je da se međunarodna zajednica vratila u ovako delikatnom trenutku i preuzela odgovornost da ona posreduje i privoli Prištinu da se ponaša odgovornije i da ne provocira - rekao je Odalović.

Naglasio je i da se mora vratiti dijalogu, te da je u Briselu bilo mnogo tema o kojima Priština nije htela ni da razgovara. Ističe da sporazum u Briselu nije pitanje priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, već pitanje normalizacije odnosa.

- Tako koncipiran da rešava probleme nastale u periodu od 1999. godine i posle samoproglašenja njihove kvazi države. Kada se pažljivo pročita Briselski sporazum, i pogleda sve ono što plan implementacije nosi sa sobom, on govori o životnim problemima Srba i Albanaca - rekao je Odalović.

Naveo je i da je pitanje nestalih rešavano dok je trajala kriza na administrativnim prelazima, te da su preuzeta tela troje Srba ubijenih na Kosovu, a da je naša strana predala sedam tela kosovskih Albanaca.

- Nije stao život, vodili smo računa da porodice moraju da preuzmu tela i da ih sahrane - rekao je Odalović i dodao da je pokušano da se i pitanje nestalih marginalizuje.

Poručuje da je formiranje Zajednice srpskih opština ponovo tema, te da se međunarodna zajednica sve više okreće vraćanju ispunjavanja obaveza koje su dogovorene.

- Moramo ono što smo preuzeli da radimo. Nije to lako, boli, ali suština je da je ovo što je učinjeno - učinjeno zarad mira - rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, ova "avantura" Prištine sa tablicama upalila je svetlo mnogima, jer je Aljbin Kurti više puta pokazao da nije spreman na ozbiljnije kompromise.

Govoreći o uključivanju SAD u postizanje dogovora Beograda i Prištine, Odalović je rekao da Amerikanci neće izaći iz ovog procesa, da se bez njih ništa ključno neće desiti, ali i da je važno raditi na tome da se uključe i Rusija i Kina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA