Delimično usvojene žalbe na pritvor šefova tzv. OVK

O žalbi zbog produženja pritvora glavnog komandatna OVK i bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija nije još odlučeno

  • 0
Pripadnici OVK u Hagu, Jakup Krasnići, Hašim Tači, Redžep Seljimi i Kadri Veselji Foto-montaža: Tanjug/AP, kosovo-online.com

Žalbeno veće Specijaizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu delimično je usvojilo žalbe na odluku o produženju pritvora nekadašnjim šefovima tzv. OVK Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju i naložio sudiji za prethodni postupak ponovno odlučivanje.

O žalbi zbog produženja pritvora glavnog komandatna OVK i bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija nije još odlučeno.

Žalbeno veće je usvojilo po jedan osnov iz žalbi odbrane Veselija, Seljimija i Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o preispitivanju njihovog pritvora i vratio predmet sudiji da ponovo proceni da li mere koje su predložili okrivljeni, ili bilo koji dalji uslov koji on (sudija) identifikuje kao neophodan, mogu umanjiti identifikovane rizike zbog kojih im je pritvor određen i da li te mere i uslove može efikasno da sprovede kosovska policija.

U sva tri slučaja tročlano žalbeno veće je zaključilo da je sudija prekoračio diskreciona ovlašćenja kada je, iako nije kontaktirao direktora kosovske policije, zaključio da nijedan od predloženih uslova za njhovu odbranu sa slobode uz nametnute mere ograničenja (komunikacije, poseta…) ne bi mogao da otkloni opasnosti zbog kojih su u pritvoru.

Tek pošto kontaktira direktora policije na Kosovu sudija će, prema stavu žalbenog veća, biti u mogućnosti da proceni da li Kosovska policija može efikasno da izvrši nametnute mere, uključujući i one koje je sugerisao sudija za prethodni postupak, kao što je ograničenje poseta.

Oni se u pritvoru nalaze zbog opasnosti od bekstva, opasnsti da će ometati postupak i uticati na svedoke, žrtve i njihove porodice, kao i opasnosti da će počiniti nova krivična dela.

Sud za ratne zločine u Hagu Foto: Tanjug/AP

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA