≫ 

Samit na Brdu kod Kranja: Vučić sa liderima EU i regiona

Na Samitu prisustvuju lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i tzv.Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom

  • 14

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, održava se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okuplja šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

Samit lidera EU i Zapadnog Balkana počeo je  zajedničkim fotografisanjem učesnika. Nakon fotografisanja prelazi se na radi deo, a zatim će biti i zajednička konferencija za novinare predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan je posvećen evropskoj perspektivi regiona, a okuplja šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana. Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Vučić: Razgovarao sam sa evropskim zvaničnicima o svim važnim temama 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa evropskim zvaničnicima uoči početka Samita lidera EU i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja razgovorao o svim važnim temama.

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, premijerom Češke Andrejem Babišem, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheijem, premijerom Slovačke Eduardom Hegerom.

Uoči samita, predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

- Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU - rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Pre samita je najavio da će da se sretne i sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem, doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Sebastijanom Kurcom.. Do sad je potvđeno da se sastao sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom

- Razgovori o svim važnim temama pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana. #EUWBSummit2021”, napisao je Vučić na Instagram profile buducnostsrbijeav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je postavio i fotografije sa evropskim zvaničnicima, među kojima je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarlom Mišelom i evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pre početka samita premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti potvrdio je, prenosi " Euronews Srbija", da će se sastati sa predsednikom Srbije. Kurti je novinarima rekao da će se sa Vučićem sastati u pauzi dve sesije samita, a da će sastanku prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP

Fon der Lajen: Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas uoči Samita EU-Zapadni Balkan da tim skupom Unija šalje veoam važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

- Imamo zajedničke inetrese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je - želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima - poručila je predsednica Evropske komisije.

Borelj: Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj izjavio Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

- Moramo da održimo kredibilan proces proširenja. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana - naveo je Borelj u objavi na Tviteru.

Naglasio je da je vreme ujedinjenja zarad jačanja Evrope.

- Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope. Današnji samit EU-Zapadni Balkan daje tu jasnu perspektivu -  poručio je Borelj iz Slovenije gde se održava samit.

Mišel: Što pre rešiti preostala bilateralna pitanja Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, izjavio je danas da će samit EU - Zapadni Balkan biti prilika da se razgovora o evropskoj perspektivi regiona, ali i o novcu koji je EU spremna da mobiliše kako bi investirala u region i podržala reforme.

- Govorimo o ekonomskim reformama, borbi protiv korupcije i poboljašnju upravljnja. Želimo bliže veze sa ovim zemljama i ovo će biti pilika za otvorenu razmenu mišljenja kako bi se identifikovali šledeći koraci i faze - poručio je Mišel prilikom dolaska na samit.

On je saopštio da je u razgovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, istaknut značaj brzog rešavanja svih preostalih bilateralnih pitanja u regionu kako bi počeli pristupni pregovori.

Mišel je u objavi na Tviteru poručio da je dijalog ključan za regionalnu stabilnost i bezbednost.

On je naveo da je danas razgovarao i sa premijerima bugarske i Severne Makedonije, Rumenom Radevim i Zoranom Zaevim.

Varheji: Puna integracija i članstvo Zapadnog Balkana u EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, izjavio je da će lideri okupljeni na samitu EU-Zapadni Balkan ”potvrditi i jasno poručiti da su posvećeni punoj integraciji i članstvu Zapadnog Balkana u EU”.

- U tom pravcu moramo da preuzmemo i našu odgovornost i donesemo odluke kao što su otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, otvaranje klastera sa Srbijom, ubrzanje rada na kandidaturi BiH i viznoj liberalizaciji za Kosovo - rekao je Varheji po dolasku na samit.

Najavio je da će se na samitu lidera EU Zapadni Balkan razgovarati i o ekonomskom oporavku nakon krize Kovid-19.

- Zadovoljan sam činjenicom da je Ekonomski i investicioni plan, koji iznosi jednu trećinu BDP-a regiona ili oko 30 milijardi evra, već počeo da se primenjuje. To će ubrzati pravu integraciju druststva i ekonomija Zapadnog Balkan sa EU - kaže Varheji.

On dodaje da će EU na samitu u Sloveniji potvrditi i svoju kontinuiranu podršku Zapadnom Balkanu u borbi protiv na pandemije kroz isporuku vakcina i dodatne pomoći.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP

Merkel:Nisam podrzala fiksni datum za ulazak Zapadnog Balkana u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da su se učesnici samita EU-Zapadni Balkan saglasili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali da nije podržala davanje fiksnog datuma zemljama Zapadnog Balkana za njihovo pristupanje Uniji.

- Nisam podržala da se zemljama Zapadnog Balkana da fiksni datum za njihovo pristupanje Evropskoj uniji - izjavila je Merkel na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, a prenosi agencija Rojters.

Ona je takođe izrazila nadu da bi problemi oko blokade pristupnih pregovora Severne Makedonije mogli biti prevaziđeni.

Kurc: Zapadnom Balkanu potrebna istinska evropska perspektiva

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

- Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu -  kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da se ne smeju izneveriti zemlje Zapadnog Balkana, ali ni dati prazna obećanja.

On je ukazao da postoje uslovi koje je potrebno ispuniti za prijem u EU. Međutim, naglasio je da EU nije obavila svoje interne zadatke, ali i da zemlje Zapadnog Balkana toga ne smeju biti žrtve. Ukazao je da je proces proširenja mirovni projekat, a na Balkanu se vidi da je region koji je često bure baruta, zbog čega treba pomoći deeskalaciji, a to se može mirovnim projektom EU.

Betel je, govoreći o sinoćnjem sastanku šefova država i vlada EU, kazao da je razgovarano kako da se EU postavi u svetu.

- Moramo pripaziti da ne dođemo u situaciju da postoji samo G3, gde neće Evropa više sedeti za stolom. Mi smo ekonomska, demokratska i ljudska snaga, ali imam osećaj da se borimo sa samo delićem naše snage - rekao je on.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP

Kurti iz Slovenije ponovo pozvao na priznanje Kosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljibin Kurti ponovio je danas, uoči početka Samita EU - Zapadni Balkan, svoj stav da je međusobno priznanje jedino, kako kaže, dugoročno, pravedno i održivo rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Kurti je dolazaći na Samit izrazio očekivanje da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost to ubrzo učiniti, a Brisel kritikovao zbog nedonošenja vizne liberalizacije za građanje tzv. Kosova.

- Mi jesmo krtični prema EU, ali je to bez gorčine i ljutnje. Pozivamo Uniju da se ne plaši, a Zapadni Balkan da ne bude ogorčen - rekao je Kurti.

On je naglasio da unutrašnje integracije EU ne isključuju proširenje i pozvao EU da ostane verna svojoj suštini - proširenju, te da se nada da će Samit to i pokazati.

Kurti je rekao i da EU treba da nastavi svoje širenje da bi postala u pravom smislu Evropa.

- Zapadni Balkan je nešto što nedostaje da bi Evropa postala u pravom smislu Evropa. Mi smo u Evropi, ali Evropa mora sada postati prava Evropa - podvukao je Kurti i dodao da je proces proširenja istorijski proces prosperiteta i mira.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Ðukanović: Želimo da samit pošalje poruku posvećenosti EU politici proširenja

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović stigao je na samit EU-Zapadni Balkan, koji se danas održava na Brdu kod Kranja i poručio da očekuje da sa skupa bude poslata snažna poruka posvećenosti Brisela politici proširenja.

"Nakon prošlonedeljne posete predsjednice Evropske komisije želimo da današnji Samit pošalje poruku snažne posvećenosti EU i ZB politici proširenja, jasne i dogledne evropske perspektive za sve zemlje regiona i razumevanja i prihvatanja geostrateške i geopolitičke neophodnosti integracije zemalja ZB u EU. Dakle, otvoren razgovor sa prijateljima i partnerima, onako kako Crna Gora doživljava EU", napisao je Ðukanović na Tviteru.

— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 6, 2021

Zaev: Narodi Zapadnog Balkana čekaju da se izjave EU pretoče u delo

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev danas je na sastancima sa evropskim zvaničnicima naglasio značaj proširenja Unije na zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Ekonomija onlajn.

Pozdravljajući odluku da proširenje bloka na zemlje regiona bude prioritet za Brisel, Zaev je jasno stavio do znanja da narodi Zapadnog Balkana čekaju da se izjave EU pretoče u delo.

Naveo je da, ako EU ne preduzme konkretne mere, onda će razočaranje naroda u regionu biti nepopravljivo i šteta će biti veoma velika.

Komšić:Uprkos izazovima BiH opredeljena za EU

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je danas na samitu sve članice EU da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji treba svoju budućnost da vide u svojoj zemlji.

Komšić je rekao da BiH ostaje opredeljena za evropski put uprkos svim izazovima i, kako je naveo, različitim političkim uplivima trećih strana.

Od EU očekuje da ne odustaje od vlastitih vrednosti, principa i standarda u svim zemljama Zapadnog Balkana, jer bi, kaže, odustajanje od tih vrednosti zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posledice i u samoj Evropskoj uniji.

Njemu je važno da se sa današnjeg samita pošalje poruka - da Zapadni Balkan treba da obavi tranziciju prema evropskim vrednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tom pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.

Rekao je da pozdravlja ključnu ulogu Evropske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država Zapadnog Balkana sa spacijalizovanim regionalnim institucijama popout CEFTA, Veća za regionalnu saradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan.

- Smatram ovaj potez Evropske unije istorijskim, jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU, kapacitetima pomenutih regionalnih organizacija i projektovanih 30 milijardi evra u narednih sedam godina”, naveo je, između ostalog, Komšić.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu prisustvovuju lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

U okviru Samita biće održane dve sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Slovenije Janez Janša.

U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Iza kulista Samita EU 

Okupljanje svih lidera EU prate i demonstracije na ulicama Ljubljane. Slovenačka policija upotrebila je sinoć suzavac i vodene topove protiv demostranata na antivladinom protestu u Ljubljani. U neredima je povređeno osam ljudi, privedena 22 učesnika, a šest policajaca je zadobilo lakše povrede.

Slovenija, Ljubljana, protest Foto: Tanjug/AP

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Ipak, već je "procurio" nacrt zaključaka Samita u kojem ipak nema datuma 2030. kao mogućeg roka za prijem zemalja koje pregovaraju o članstvu u EU, a na čemu je insistirao domaćin okupljanja slovenački premijer Janez Janša.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelisaveta

    6. oktobar 2021 | 15:34

    Srbija je spremna za saradnju sa svim drzavama u cilju zajednickog napredovanja i ojacane saardnje.

  • cevap89

    6. oktobar 2021 | 12:17

    Vucic je jedini lider regiona.

  • Stanko

    7. oktobar 2021 | 02:15

    Prosto je neverovatno koliko je Srbija izrasla u odnosu na ostale drzave zapadnog Balkana ali i sire, i to za veoma kratko vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA