≫ 

"Mentori Prištine da osveste kosovske Albance zbog sabotiranja dogovora"

- Povećanje napetosti od strane Prištine, nažalost, dešava se svaki put uz potpunu bezvoljnost, čak i uz popustljivost međunarodnog prisustva - objasnio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Boca-Harčenko

  • 6
Ambasador rusije Aleksandar Bocan-Harcenko Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Boca Harčenko kaže da je od principijelne važnosti da se tema formiranja Zajednice srpskih opština ne odloži za neodređeno vreme, prenosi Jedinstvo.

- To je osnovni uslov očuvanja srpske zajednice na Kosovu - rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za "Jedinstvo".

Naveo je da bi spoljni mentori Prištine trebalo da "otrezne" kosovske Albance, koji više godina, pod različitim izgovorima, sabotiraju ranije postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li bi zvaničnici Prištine samoinicijativno nedavno poslali specijalne jedinice i borbena vozila na sever Kosova da nisu dobili saglasnost nekog od pokrovitelja, Bocan-Harčenko kaže da se povećanje napetosti od strane Prištine, nažalost, dešava svaki put uz potpunu bezvoljnost, čak uz popustljivost, međunarodnog prisustava.

- Kfor, kojem je Savet bezbednosti UN dodelio mandat za obezbeđenje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji, kao što vidimo, prilično nerazgovetno reaguje na niz pokušaja Prištine da ‘osvoji’ sever pokrajine koji naseljavaju Srbi - rekao je ruski ambasador.

Na pitanje da li su razlozi upada Rosu na sever Kosova registarske tablice, kao što tvrdi Priština, ili nešto drugo, ruski ambasador navodi da se ta provokacija uklapa u sistemsku politiku Prištine usmerenu na istiskivanje sa Кosova svih nealbanaca i stvaranje etničke čiste "države".

- U isti red spadaju brojni napadi na Srbe i njihovu imovinu, kao i na pravoslavne svetinje, sprečavanje povratka izbeglica i interno raseljenih lica, zloupotrebljavanje sudstva zarad izricanja politizovanih presuda liderima kosovskih Srba, kao što je to slučaj sa predsednikom opštine Zvečan Ivanom Todosijevićem, odsustvo koraka prema uspostavljanju međuetničkog poverenja, isticanje veštačkih ultimatuma tokom konsultacija sa Beogradom… - kaže Bocan-Harčenko.

Smatra da je ambicija Zapada da povlađuje svojim albanskim štićenicima na Kosovu što, ocenjuje, ne doprinosi okretanju Prištine prema normalizaciji odnosa sa Beogradom i kosovskim Srbima, već tako pripomažu osećaju kosovskih Albanca da im je sve dozvoljeno.

- Računamo na to da će se Brisel ipak pokazati kao zaista objektivan i nepristrastan posrednik, da će izbegavati formalizam. Zasad, kako izgleda, briselski dijalog se koristi pretežno za legitimisanje prekomernih kosovskoalbanskih pretenzija koje su sve veće iz dana u dan - navodi ruski ambasador.

Vojska odbrana Nebojša Stefanović Milan Mojsilović Jarinje Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Na pitanje kako vidi učestale izjave zvaničnika u Prištini da Srbija i Rusija imaju tendenciju da destabilizuju region, Bocan Harčenko kaže da se, po pravilu, ta retorika koristi kako bi se pažnja javnosti odvukla od stvarnih hroničnih problema.

- Interesantno je da se uz to ni u Prištini, ni na Zapadu ne navode nikakve činjenice, jer one naprosto ne postoje. Sve zajedničke rusko-srpske inicijative su usmerene na svestrani razvoj Srbije i Balkana uopšte - navodi ruski ambasador.

Ruski ambasador naglašava da je rešavanje kosovskog pitanja moguće samo u međunarodno-pravnom polju, u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Dalje odstupanje od ovog temeljnog dokumenta samo udaljava postizanje pravednog rešenja - smatra diplomata.

Ambasador kaže da je Rusija sigurna da su pregovori jedini put do normalizacije situacije.

- Sa svoje strane, i dalje smo u prisnom kontaktu sa našim srpskim partnerima povodom svih aspekata rešavanja kosovskog pitanja - naveo je Bocan-Harčenko, a na pitanje kako bi se ponašala Rusija ukoliko bi došlo do sukoba na severu Кosova, Bocan-Harčenko odgovorio: - Pre svega, činili smo i činimo sve što je moguće da bi se sprečio taj scenario

Naveo je da se 26. septembra prilikom posete južnim garnizonima Oružanih snaga u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije uverio u maksimalno odmeren i odgovoran pristup Beograda prema zbivanjima na Kosovu.

- Istog pristupa će se dosledno pridržavati i Rusija - zaključio je ruski ambasador.

Video: Vučić sa liderima EU i regiona: Počeo Samit na Brdu kod Kranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA