≫ 

Lajčak: Posle tri dana konsultacija u Vašingtonu, danas sastanci sa čelnicima UN u Njujorku

Zavšene konsultacije specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine sa američkim partnerima i zvaničnicima SAD administracije

  • 0
Miroslav Lajcak Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je svoju zvaničnu posetu Vašingtonu i najavio da će boravak u Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti u Njujorku gde će se sastati i sa rukovodstvom Ujedinjenih nacija.

Lajčak je na Tviteru napisao da je prethodna tri dana u Vašingtonu imao puno konsultacija i diskusija sa američkim partnerima i zvaničnicima SAD administracije.

- Posle tri naporna dana punih konsultacija i diskusija sa američkim partnerima i zvaničnicima administracije u Vašingtonu, sada idem u Njujork da se sastanem sa rukovodstvom UN-a, predstavnicima međunarodne zajednice i istraživačkih centara -  napisao je Lajčak.

Ovo je njegova prva zvanična poseta Sjedinjenim Američkim Državama u svojstvu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine od kako je pre godinu i po dana preuzeo dužnost.

Poseta je upriličena u zanimljivom momentu, kako piše Blic, i to odmah nakon što je u Briselu gasio vatru oko kosovskog pitanja, u čemu mu je pomagao izaslanik Stejt dipertmenta Gabrijel Eskobar. Sa kakvim će se koferom vratiti, protokolarnom podrškom dijalogu ili garancijama za jači vetar u leđa?

Lajčak je svoju misiju specijalnog izaslanika započeo početkom aprila prošle godine, i sebi zacrtao ambiciozan plan da u toku mandata privede kraju dijalog Beograda i Prištine. Pokazalo se da je bio optimista, a za ovih osamnaest meseci autoritet i snaga EU stavljeni su nekoliko puta na probu.

Prvo su izbori u Prištini usporili dijalog, pa onda odbijanje Prištine da razgovara o formiranju Zajednica srpskih opština, a poslednji put kriza je izbila nakon što je Priština uvela reciprocitet oko registarskih tablica.

Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar Foto: U.S. Embassy in Serbia

Ne samo to, dovukli su oklopna vozila i specijalne jedinice ROSU na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, što je izazvalo ogorčenje Srba koji su onda postavili barikade.

Deset dana su se dve strane gledale preko tih barikada, EU je za to vreme apelovala, iskazivala zabrinutost, sve dok tehnički pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besim Bisljimi nisu otputovali u Brisel.

Posle dva dana pregovora dogovor je napravljen, ali ne bez pomoći Amerike. Važnu ulogu iza kulisa odigrao je Gabrijel Ekobar, a samo njegovo prisustvo dalo je signal da bez EU SAD nema dogovora.

Istina, Eskobar je nakon što je dogovor u Briselu postignut, u razgovoru sa novinarima isticao važnost uloge EU u dijalogu i pohvale na račun Lajčakovog rada.

Ali, nije isključio mogućnost da SAD imenuju izaslanika za dijalog, što je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa bio Ričard Grenel.

- Ostaje da se vidi da li će do toga doći. U međuvremenu ja ću raditi kao predstavnik Stejt departmenta u regionu što smatram da je veoma ozbiljno i biću aktivan i otvoren za pronalaženje bilateralnih rešenja u koordinaciji sa EU - rekao je Eskobar tokom nedavne audio konferencije.

A upravo je Grenel ubacio dijalog u "petu brzinu" i doveo do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Trampov "buldožer", kako su ga mediji zvali Grenela, bukvalno je "kidnapovao" dijalog i prvo izdejstvovao sporazum o železničkom saobraćaju koji je potpisan u Berlinu, a onda i doveo predstavnike Beograda i Prištine u Belu kuću na potpisivanje Briselskog sporazuma.

Sve bi to bilo po volji Brisela, da u ovim važnim diplomatskim akcijama nije nastupao kao solo igrač, daleko od očiju i zvaničnika EU.

Zato i ne čudi izjava visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja koji je ocenio da je saradnja sa SAD po pitanju Zapadnog Balkana mnogo bolja, a nedavna kriza između Beograda i Prištine rešena jzahvaljujući dobrom poslu Lajčaka.

- Moram da kažem da je naša saradnja sa američkim izaslanikom (Gabrijelom Eskobarom) bila veoma pozitivna - rekao je Borelj.

Bela kuća podijum konferencija Vašington Foto: Tanjug/AP

On je istakao da SAD ostaju najbliži i najvažniji strateški partner EU i da ne treba imati sumnju oko toga.

Da EU ne želi ništa da prepuste slučaju, ni da se ponovi soliranje SAD, pokazuje Lajčakovo putovanje u Ameriku. Naročito ako se ima u vidu da je i Eskobar, poput Grenela, započeo mandat ambicioznom prognozom: da bi kosovsko pitanje moglo da se reši u roku od godinu dana.

To smatra i Strahinja Subotić, programski menadžer u Centru za evropske politike.

- Činjenica je da EU ne želi da se ponovi scenario u kojem američki izaslanik samostalno i bez koordinaciju EU rešava samostalno tako kompleksno pitanje. Videli smo da je to dizalo tenzije, pokazalo nejedinstvo transatlantskog partnerstva. SAD pravi korake kako bi sačuvala uticaj u regionu, a kada ima želju da bude aktivna, Brisel želi da to Amerika čini u koordinaciji sa EU - napominje Subotić.

A da li će uspeti?

- Bajdenova admistracija ima malo više poverenja u EU nego Trampova, što pokazuje i ova Lajčakova poseta. Ipak, ni Bajdenova adminstracija nije uspela da vrati odnose sa EU na nivo kao pre Trampa, što pokazuje i nedavni dogovor oku kupovine podmornica. EU se oseća zanemarenom, pokušava to da promeni i što se pitanja Beograda i Prištine- zaključuje Subotić.

Poslednji put visoki predstavnici Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, sastali su se u Briselu krajem jula. Trebalo je da se ponovo sastanu u septembru, ali je kriza oko reciprociteta to odložila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA