≫ 

Skupština Srbije danas o uslovima za izbor direktora muzeja, popodne u planu set finansijskih zakona

Prema novom rešenju menjaju se prva dva člana Zakona muzejskoj delatnosti i usklađuje sa Zakonom o kulturi, u delu koji reguliše uslove koje treba da ispunjava upravnik muzeja

  • 0
Skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Dmitrović izjavio je danas u Skupštini Srbije da će primena izmena Zakona o muzejskoj delatnosti početi 17. oktobra 

Dmitrović je u parlamentu objasnio da se menjaju prva dva člana tog zakona i da se taj zakon uskladuje sa Zakonom o kulturi, u kontekstu dela zakona kojim se regulišu uslovi koje treba da ispunjava direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja.

U Zakonu o kulturi je utvrđeno da kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi.

Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove se utvrđuju statutom ustanove.

S druge strane, u Zakonu o muzejskoj delatnosti je utvrđeno da direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja, pored uslova utvrđenih odredbama zakona kojima se uređuje oblast kulture može biti lice koje ima položen stručni ispit i najmanje pet godina rada u muzejskoj delatnosti.

To rešenje, kako se navodi u izmenama zakona, može izazvati probleme u praksi sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora muzeja, jer bi moglo dovesti do toga da se u nekim slučajevima primenjuje navedena odredba Zakona o muzejskoj delatnosti, a u nekim odrebe Zakona o kulturi kojima su za direktora predviđeni uslovi visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva.

Po novom rešenju, direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja može biti lice koje ispunjava uslove utvrđene odredbama Zakona o kulturi.

Skupština danas glasa o setu finansijskih zakona

Poslanici Skupštine Srbije glasaće popodne o svim tačkama dnevnog reda prve sednice jesenjeg zasedanja, među kojima su izmene Zakona o fiskalizaciji.

Osnovna novina jeste uvođenje prelaznog perioda od 1. novembra ove do 30. aprila sledeće godine, u kome će obveznici biti dužni da pređu na novi način fiskalizacije.

Glasaće se o izmenama i dopunama Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra u decembru.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o kojem će se takođe izjašnjavati, predloženo izmirivanja poreskih obaveza obveznicima koji imaju problema sa plaćanjem da ih izmire kroz reprogram.

Poslanici će glasati o Predlogu zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, o Predlogu zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacija železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin), kao i o Predlogu zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA