Gucati i Haradinaj se izjasnili u Hagu: Nismo krivi za zastrašivanje svedoka

Dok se lideri Organizacije veterana tzv. OVK terete za objavljivanje hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, sud u drugom, vezanom predmetu razmatra da okrivljene pusti da se brane sa slobode

  • 2
Kosovo OVK sud Hag Hisni Hysni Gucati Foto: Tanjug/AP

Bivši lideri Organizacije veterana tzv. OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj izjasnili su se danas na suđenju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Pre nego što se izjasnio o krivici, Gucati je tražio vreme da pročita svoju biografiju, ali je njegov zahtev odbijen.

- Nedužan sam, nemam nikakve veze sa tačkama optužnice - rekao je Gucati, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Nasim Haradinaj je rekao specijalnom tužiocu da je čuo optužnicu, ali da ne razume.

Tužilac u procesu izjavio je da ponašanje optuženih "jasno pokazuje motiv za ometanje postupka". On je istakao da su Gucati i Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, između aprila i septembra 2020. godine za svedoke koji saraduju sa Specijalnim tužilaštvom naveli da su u pitanju "lažovi, saradnici i izdajnici".

- Ovo ponašanje jasno pokazuje njihovu motivaciju da ometaju i oštete postupke Specijalizovanih veća - naveo je tužilac.

Kosovo OVK sud Hag Nasim Haradinaj Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, optuženi su ohrabrivali druge da šire poverljive i nejavne informacije i preduzimali druge radnje u cilju ometanja rada Specijalnog suda.

- Ove poverljive informacije uključivale su dokumente označene kao poverljive, imena i lične podatke stotina zaštićenih svedoka - rekao je tužilac.

Kako prenosi Kosovo onlajn, očekuje se da će tužilac završiti svoje izlaganje do 16 časova. Prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi 17. decembra ove godine.

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Tokom suđenja tužilaštvo planira da pozove tri svedoka i imaće četiri dana za njihovo saslušanje, koje bi trebalo da se okonča do 9. novembra, nakon čega će odbrana pozvati svoje svedoke, odnosno predstaviti svoje dokaze.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu. Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

U optužnici se navodi da su oni najkasnije od 7. do 25. septembra 2020. godine na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća - navodi se u optužnici.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština. Gucati i Haradinaj terete se da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

U vezanom predmetu sud razmatra da okrivljene pusti da se brane sa slobode

Sa druge strane, dok se Gucatiju i Haradinaju sudi za odavanje podataka o zaštićenim svedocima, u vezanom predmetu iz kojeg su i odali podatke, a čije suđenje tek treba da se zakače, stručnjaci za rad Specijalnog suda za zločine OVK smatraju da su se stekli potrebni uslovi da se optuženim bivšim čelnicima - Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju omogući izlazak - u kućni pritvor.

Zahtev za puštanje u kućni pritvor, kako prenosi Reporter, bivši čelnici OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu više puta su tražili, ali je sudija za prethodni postupak Nikolas Giju to odbacivao. Ipak, nakon odluke Apelacionog suda da poništu odluku sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua, čini se da je njihovo puštanje u kućni pritvor izvesnije, piše prištinski portal.

Advokat Artan Ćerkini smatra da je odobrenje zahteva očekivano.

- Nakon ove sudske odluke kućni pritvor je vrlo moguć. Sudija za prethodni postupak treba da zatraži od kosovske policije odgovor da li je u stanju da ispuni uslove koje je postavio sudija za prethodni postupak, ako on odluči da se mera hapšenja zameni kućnim pritvorom - rekao je Ćerkini za RTV Dukađini.

Kosovska policija izrazila je spremnost da izvrši naloge Specijalizovanih veća u Hagu za zaštitu lidera OVK, ako se to od njih traži, prenela je sinoć Gazeta ekspres.

Nakon što je u medijima objavljeno da kosovska policija nije dala dovoljne garancije za zaštitu lidera OVK, koji su Hagu, policija je navela da je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza iz svog mandata i da ima kapacitete da ispuni zahteve Tužilaštva, Suda ili Specijalizovanih veća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    7. oktobar 2021 | 17:24

    Smatraju da nisu krivi za zastrašivanje svedoka,pa možda su u pravu gledajući Haradinaja koji nije okrivljen za ubijanje svedoka šta je daleko veći zločin, a da ne govorim o ubijanju civila na Kosovu u vreme sukoba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA