≫ 

Događaj svetskih razmera: Srpska prestonica dočekuje 105 diplomatskih delegacija iz celog sveta

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu sutra i prekosutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika

  • 13
Samit Pokreta nesvrstanih Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Instagram/buducnostsrbijeav, Ministrastvo spoljnih poslova

Delegacije učesnika komemorativnog Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra, prištižu danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na komemorativnom skupu u Beogradu, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.

U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija,a među učesnicima su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su države Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu. U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odkuke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, skup će biti i dobra prilika da sa zemljama koje će biti predstavljene razvijamo privrednu saradnju. On je poručio da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.  Na marginima skupa, predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija.

Gužva na aerodromu "Nikola Tesla" 

Među prvim pristiglim je sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Naserasu, kao i ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta. Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih polsova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long.

Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Oko podneva su u Beograd stigli predsedavajući Generalne skupštine UN Abdulah Šaahid, kao i državna ministarka za spoljne poslove Indije Menakši Leki, kao specijalni izaslanik indijskog premijera Narendre Modija. U Beograd su doputovali ministri Gvajane, Haitija, Katara, Indonezije, Somalije, Malija, Bangladeša, Sent Kits i Nevis, Jemena...

Predsednik Srbije razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Iraka i Kuvajta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Irak Fuadom Huseinom.

Husein, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, izjavio je juče da je taj pokret igrao i dalje igra važnu ulogu, pre svega u obezbeđivanju mira u svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Vučić je ministru Huseinu rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, što se odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža celovitosti i suverenitetu Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem ekonomske saradnje i trgovinske razmene, izrazivši nadu da će uskoro biti zaključen novi Sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji između Srbije i Iraka, koji će dati podstrek razvoju jačih veza u različitim oblastima, poput poljoprivrede, građevinarstva, zdravstva i farmaceutske industrije.

Predsednik Vučić je podsetio na pređašnja iskustva srpsko-iračke saradnje, a ministar Husein je pozvao srpske kompanije da učestvuju u ponovnoj izgradnji iračkih kapaciteta u različitim oblastima i pomognu diversifikaciju ekonomije te zemlje. Na sastanku je zaključeno da je potrebno obnoviti rad Mešovitog komiteta za saradnju i uspostaviti kontakte između predstavnika poslovnog i društvenog života Srbije i Iraka.

Vučić se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Države Kuvajt Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabahom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sa ministrom spoljnih poslova Države Kuvajt Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabahom Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

Predsednik Vučić je konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ.

Ministar Al Sabah je preneo pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da poseti Srbiju.

Predsednik Vučić i ministar Al Sabah su se saglasili da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dveju zemalja. S tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju.

Ministar Al Sabah je izneo konkretne predloge za saradnju, koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije. S tim u vezi je dogovoreno da se pripremi mapa puta saradnje.

Ministar Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Predsednik Srbije zahvalio šefu nepalske diplomatije na stavu o Kosova

Vučić je primio danas i ministra spoljnih poslova Nepala Narajana Kadku, sa kojim se saglasio da bi Pokret nesvrstanih zemalja trebalo da ojača svoj uticaj u svetu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Vučić i ministar Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre šezdeset godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma.

Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji, ministar Kadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Kadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s čim u vezi je ministar Kadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Nepala tradicionalno prijateljski, izgrađeni na temelju međusobnog poštovanja, sa značajnim prostorom za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Takođe su se saglasili da je potrebno jačanje ugovorno-pravnog okvira, kao osnove za produbljivanje saradnje, posebno ekonomske, za šta postoji obostrana spremnost.

Predsednik Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Srdačan sastanak Vučića sa ministrom spoljnih poslova Palestine

Predsednik Srbije sastao se sa ministrom spoljnih poslova Države Palestine Riadom al Malikijem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije je razgovarao i sa palestinskim ministrom inostranih poslova Rijadom Al-Malikijam, o različitim aspektima bilateralnih odnosa, za čijim unapređenjem postoji obostrana želja.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će srpska spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari. Takođe je rekao da je neophodna snažnija saradnja u multilateralnim organizacijama i forumima.

On je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, a posebno kroz protivljenje članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Ministar Al-Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst.

Predloženo je održavanje sednice Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao identifikovane mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Ministar Al-Maliki je informisao predsednika Vučića o palestinskom viđenju dešavanja na Bliskom istoku.

Zahvalnica  Indoneziji na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta

Vučić je razgovarao i sa ministarkom spoljnih poslova Republike Indonezije Retnom Lestari Prijansari Marsudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Republike primio je danas i ministarku spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, specijalnu izaslanicu predsednika Đoka Vidodoa na skupu posvećenom jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja. Ministarka Marsudi je predsedniku Vučiću uručila ličnu poruku predsednika Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se "nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo".

Predsednik Vučić i ministarka Marsudi su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta, dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije. Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Vučić je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji.

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju i podržao njegovu ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za UNESKO listu svetskog nasleđa.

65 godina prijateljskih odnosa sa Kambodžom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, bilateralne sastanke sa šefovima delegacija, započeo susretom sa ministrom pri Kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika Vlade Kambodže Oučom Boritom.

Samit Pokreta nesvrstanih, Nikola Selaković Foto: Ministrastvo spoljnih poslova

Selaković je podsetio na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Tome bi, prema rečima šefa srpske diplomatije, doprinele posete na visokom i najvišem nivou, te je izrazio očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže.

Takođe, ministar Borit pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Selaković je zahvalio zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

Ministar Selaković je preneo da je neophodno da Srbija i Kambodža intenziviraju ekonomske i privredne odnose s Kambodžom, a sagovornici su razmotrili i konkretne oblasti moguće saradnje.

Takođe, razgovarano je o unapređenju saradnje u drugim oblastima, a šef srpske diplomatije rekao je da bi jačanju saradnje doprinelo i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti turizma, dodaje se u saopštenju.

Selaković: Unapređivati odnose sa Kuvajtom u pravcu strateškog partnerstva

I srpski šef diplomatije se sastao sa ministrom inostranih poslova Kuvajta šeikom Ahmedom Naserom Al Mohamedom Al Sabahom. Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je prvi put u novijoj istoriji jedan šef kuvajtske diplomatije u poseti Srbiji, ministar Selaković je istakao da naše dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose, koji datiraju još iz vremena bivše SFRJ i Pokreta nesvrstanih zemalja.

Selaković je u razgovoru iskazao zainteresovanost Srbije za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa sa Kuvajtom, istakavši da je, pored održavanja redovnog političkog dijaloga, važno raditi i na unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje. Kako je istakao, ekonomski odnosi i privrednici treba da prate odlične političke veze.

Tome će, kako je uveren, doprineti i saradnja u okviru Mešovite komisije za ekonomsku i tehničku saradnju, koja predstavlja važan mehanizam za realizaciju konkretnih programa, ali i proširenje ugovorno-pravne regulative. Naglasio je da dve zemlje imaju naročit interes i potencijal za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, zdravstva, IT i obrazovanja.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Kuvajt, kroz koji će se uspostaviti širi okvir prevashodno ekonomske saradnje, kao i drugih oblika bilateralne saradnje, i koji bi u svojoj suštini imao karakter sporazuma o strateškom partnerstvu.

Selaković zahvalio Iraku na podrsci teritorijalnom integritetu Srbije

I Srpski šef diplomatije sastao se sa ministrom inostranih poslova Iraka, Fuadom Huseinom.

Samit Pokreta nesvrstanih, Nikola Selaković Foto: Ministrastvo spoljnih poslova

Selaković je istakao da su nekadašnja Jugoslavija i Irak i bilateralno i u okviru tog pokreta kao osnivači imali izvanredne odnose, i da Srbija danas sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom.

On je preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje političkog dijaloga dveju zemalja i intenziviranje susreta na visokom i najvišem nivou, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naše dve zemlje, kako su konstatovali sagovornici, imaju dugu istoriju ekonomske saradnje, i potrebno je učini napore da se poslovne veze između Srbije i Iraka obnove u interesu obeju strana, a posebno interesovanje postoji za saradnju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Ministar Selaković je sagovorniku zahvalio zbog principijelne podrške Iraka teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši očekivanje da će uzajamna podrška u multilateralnim organizacijama biti nastavljena.

Selaković: Zahvalnost Sudanu na podršci u vezi sa KiM

Ministarka spoljnih poslova Sudana Marjam Almahadi istakla je danas da je Pokret nesvrstanih danas možda još potrebniji jer svet je, kako kaže, postao "selo" i vrlo brzo se šire informacije, ali i problemi što smo videli za vreme pandemije virusa korona.

Samit Pokreta nesvrstanih Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nikola Selaković je sagovornici zahvalio na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, izrazivši očekivanje da će Sudan po ovom pitanju i nadalje pružati podršku Srbiji i u međunarodnim organizacijama, saopštilo je resorno ministarstvo.

Budući da se predstavnici dveju država nisu zvanično sastajali od 2017. godine, ocenjeno je da je potrebno dinamizirati susrete na visokom nivou, kako bi naši tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na deljenju istih vrednosti, ostvarili svoj pun potencijal.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomska saradnja Srbije i Sudana na niskom nivou, i da je daleko ispod mogućnosti i političkih odnosa dveju država, zbog čega je potrebno uložiti napore da ona bude unapređena u predstojećem periodu.

Ocenjeno je da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, farmacije, telekomunikacija, kao i u građevinskom sektoru, o čemu će sudanska ministarka imati prilike da razgovara sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima relevantnih institucija tokom boravka u Beogradu.

Ministar Selaković konstatovao je i da postoji veliki prostor za jačanje naučne, kulturne, sportske i prosvetne saradnje, poručivši da je naša zemlja spremna da, u okviru projekta "Svet u Srbiji", stipendira četiri puta veći broj studenata, postdiplomaca i doktoranata iz Sudana.

Naglasio je da to znači da će od naredne godine 100 mladih iz Sudana godišnje moći da studira u našoj zemlji uz podršku Srbije, na čemu je šefica sudanske diplomatije veoma zahvalila.

Almahadi je podsetila da je Sudan bio jedan od osnivača Pokreta i to nekoliko godina nakon sticanja nezavisnosti.

Navela je da danas ima i drugih problema sa kojima se sve zemlje na svetu suočavaju, poput klimatskih promena, migracija.

- Ne samo borba protiv kovida, već i bezbednost, ekonomski rast, demokratija, ljudska prava, ne zavise samo od jedne zemlje, već od celog sveta. U ovo vreme, Pokret koji uključuje veliki broj zemalja, je možda i potrebniji jer se zajedno možemo bolje suočiti sa izazovima i boriti se sa problemima - kazala je Almahadi za Tanjug po dolasku u Beograd na aerodrom Nikola Tesla.

Uverena je da je Beograd, gde je pre 60 godina održana prva konferencija Pokreta nesvsrtanih, pravo mesto da se obeleži godišnjica i razgovara o mogućnostima unapređenja saradnje u borbi protiv svih izazova.

Kada je reč o saradnji Sudana i Srbije, Almahadi kaže da ima dosta potencijala za unapređenje, kao i da se ta saradnja može poboljšati u razmeni iskustava kada je reč o pravima ljudi, posebno žena, zatim u polju investicija, ženskog preduzetništva, sporta...

Kako je navela, Sudan je sada, nakon revolucije, više zainteresovan za unapređenje odnosa sa svim zemljama sveta, a Srbija je jedna od zemalja sa kojima želi da razvije što bližu saradnju.

Malki: Svet polarizovan,vratiti ulogu Pokretu nesvrstanih

Ministar spoljnih poslova Palestine Riald Malki, kazao je da veruje da će konferecija povratiti ulogu Pokreta što je danas posebno važno, jer opet imamo polarizovan svet.

Samit Pokreta nesvrstanih Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Konferencija može mnogo da znači posebno, jer je svet danas ponovo podeljen između SAD i Kine, vidimo mobilizaciju sa obe strane i veoma je važno vratiti Pokretu njegovu ulogu, prestiž i značaj - kazao je Malki Tanjugu po dolasku na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Izrazio je uverenje da će sastanak koji će se održati sutra i prekosutra u Beogradu dati važnost Pokretu i vratiti njegovu ulogu u bliskoj budućnosti i istakao važnost obeležavanja u Beogradu.

-Važno je i što obeležavamo 60 godišnjucu Pokreta u Beogradu, to će omogućiti da mnoge zemlje ponovo uspostave komunikaciju i kontakt - kazao je.

Kada je reč o odnosima Palestine i Srbije, Malki kaže da postoji dosta prostora za unapređenje bilateralnih odnosa.

Podsetio je da je posetio Srbiju pre tri godine, kada je imao sastanke sa predsednikom, ministrom spoljnih poslova, a navodeći da će se i ovom prilikom sastati sa njima, kaže da će ti razgovori biti fokusirani na bilateralne odnose i kako da se poboljšaju.

- Očekujemo da ministar spoljnih poslova poseti Palestinu do kraja godine, a sve to govori u prilog tome da smo na pravom putu da specijalne odnose koji postoje između dve zemlje unapredimo u bliskoj budućnosti - kazao je Malki.

Naserov sin:Čast je učestvovati na konferenciji Pokreta

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera, istakao je danas da je velika čast za njega što ima priliku da učestvuje na komemorativnom skupu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta.

Samit Pokreta nesvrstanih Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Veliko je zadovoljstvo za mene što sam danas ovde, Jugoslavija je moj drugi dom. Velika je čast što ću prisustvovati konferenciji Pokreta nesvrstanih na čijoj prvoj konferenciji je bio moj otac pre 60 godina - kazao je Tanjugu Abdelhakim Gamal Abdel Naser po dolasku na aerodrom Nikola Tesla.

Kako kaže, velika mu je čast da prisustvuje konferenciji upravo u trenutku kada se mnoge zemlje u svetu suočavaju sa različitim problemima.

On je, takođe, ukazao na značaj koji Pokret nesvrstanih ima za afričke zemlje.

Abubakar: Pokret nesvrstanih, glas onih koji se slabije čuju

Pokret nesvrstanih zemalja, pre svega za afričke zemlje, ima veoma značajnu ulogu, jer im omogućava da se i njihov glas čuje u međunarodnoj politici, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Ugande, Odongo Jeje Abubakar, koji je doputovao sinoć u Beograd na skup kojim će biti obeleženo šest decenija od osnivanja tog pokreta.

- To je glas svih onih koje se slabije čuju - rekao je Aubakar po dolasku na beogradski aerodrom oko ponoći.

On je posebno istakao i da Uganda ima dugogodišnje dobre odnose sa Srbijom, podsećajući da je Srbija sredinom 1980-ih godina, bila jedina koja je mogla i htela da da gradi odnose sa Ugandom.

- Srbija je bila uz nas kada smo bili najslabiji, pomogla nam u izgradnji infrastrukture, puteva, kada nismo imali novac. Srbija nam je ponudila aranžmane koje smo sebi mogli da priuštimo kako bismo izgradili puteve - rekao je Abubakar.

Uganda 9. oktobra slavi Dan nezavisnosti, 59. put, a ministar kaže da je i pored praznika, došao u Srbiju na skup, jer je, kaže, Pokret nesvrstanosti veoma važan.

- Došao sam upravo da pokušamo da se glas članica Pokreta snažnije čuje - rekao je šef diplomatije Ugande.

Selaković: Jačati saradnju sa Nepalom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom, konstatovao da su naši bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Selaković je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Samit Pokreta nesvrstanih, Nikola Selaković Foto: Ministrastvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Istakao je da postoji spremnost Srbije za produbljivanje ukupne saradnje, naročito u oblastima poljoprivrede, ekonomije, trgovine, nauke i obrazovanja.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanija da ulažu u Srbiji.

Takođe, ministar Selaković izrazio je nadu da će se nepalski studenti i dalje prijavljivati za stipendije u okviru programa "Svet u Srbiji" za školovanje u našoj zemlji, i da ćemo i na taj način približiti naše dve države. Istakao je da je Srbija od ove godine učetvorostručila broj stipendija za nepalske studente, na čemu mu je nepalski šef diplomatije zahvalio.

Sajam spreman, obezbeđenje čini čak 3.243 pripadnika MUP

Na Beogradskom sajmu sve je spremno na veliki događaj, a obavljaju se još samo poslednje pripreme. Ispred sale u kojoj će se održati plenarno zasedanje, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume. Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Inače, osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Video: Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu nesvrstanim zemljama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Če

    10. oktobar 2021 | 12:57

    Drago mi je ponovo zajedno.

  • Dragan

    10. oktobar 2021 | 13:28

    Sad će biti nesvrstan soj virusa

  • mir

    10. oktobar 2021 | 12:53

    Ovakvi skupovi mogu da obezbede mir u svetu. Hvala ti Predsedniče sto se trudis da opet budemo NEKO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA