≫ 

Danas je završen Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu, poslednja tačka je bila završna konferencija

Samit nesvrstanih završava se jedinstvenom porukom da Pokret predstavlja glas većine, glas država u razvoju koje se zalažu za učvršćivanje mira i bezbednosti u svetu

  • 9

U Beogradu je danas završen samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja kome je prisustvovao veliki broj stranih zvaničnika. Sastanak na visokom nivou održavao se u Hali 11 Beogradskog sajma.

Poruka današnjeg skupa je jedinstvena - Pokret nesvrstanih predstavlja glas većine, glas država u razvoju, zalaže se za učvršćivanje mira i bezbednosti u svetu, podsetili su danas učesnici skupa u Beogradu koji se održava povodom 60 godina od prve konferencije tog Pokreta ukazujući da samo uz solidarnost i jednakost može se odgovoriti na sve izazove sa kojima se svet suočava.

Za kraj današnjeg dana i dvodnevnog Samita najavljena je završna konferencija, na kojoj će se okrupljenima obratiti ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhun Bajramov. Konferencija je zakazana za 16:45 časova.

BEOGRAD NESVRSTANI SAMIT Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vulin ispratio predsednika Gane uz visoke počasti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ispratio je danas na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uz visoke državne počasti predsednika Republike Gane, Nana Ado Dankva Akufo-Adoa koji je u Beogradu prisustvovao obeležavanju 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je juče, na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija, uručio orden Akufo-Adou, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Tadžikistan, Oman, Singapur, Malezija

Zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Muzafer Huseinzoda istakao je da je važno biti spreman za izazove koji se pojavljuju. Kako kaže, neki od izazova sa kojima se trenutno svet suočava su pandemije, ali i klimatske promene, koje u njegovoj zemlji prave velike probleme.

Tadžikistan podržava i političku nezavisnost država, kazao je Huseinzoda i dodao da su principi Pokreta danas važniji nego ikada.

Podsekretar za diplomatske poslove Omana Halifa bin Ali bin Isa Al - Harthi ukazao je da se skupom u Beogradu proslavlja istorijski događaj koji se smatra obeležavanjem i slavljenjem ciljeva Pokreta u jačanju zajedničkih interesa i međusobne saradnje u očuvanju integriteta i suvereniteta država.

- Pokret predstavlja glas većine, država u razvoju, radi na učvršćivanju mira i bezbednosti. Cenimo ovu organizaciju zbog podrške palestinskom pitanju i njihovom istorijskom pravu na samopredeljenje i izražavamo nadu da će Pokret moći da utiče na klimatske promene - kazao je Al - Harthi.

Maliki Osman, ministar za obrazovanje i spoljne poslove Singapura, kazao je da se tokom 60 godina moglo videti mnogo različitih problema sa kojima se ceo svet suočavao i naveo da je poslednji primer pandemija virusa korona. Kao jedan od problema sa kojima se svet suočava, kako je naveo, su klimatske promena, ali i sve veća nejednakost.

- Treba nam da izgradimo otporniji svet što moramo da uradimo zajedno, a za to nam mogu pomoći 10 principa Pokreta iz Bandunga - kazao je Osman.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Malezije Dato Jakub kazao je da je tokom 60 godina bilo promena, ali da isti principi treba i danas da nas vode.

- Opredelili smo se i da ćemo uvek poštovati politiku nezaviosnosti i da ćemo biti protiv svih mogućih konflikata i da ćemo se boriti za bolji međunarodni poredak. Mi moramo da obezbedimo da Palestina ima obećavajuću budućnost, da se nađu prava rešenja i da Istočni Jerusalim postane glavni grad - kazao je Jakub.

Samit Pokret nesvrstanih Foto: ATA Images

Slovenija - jedna od pet zemalja naslednica SFRJ

Zamenik spoljnih poslova Slovenije Stanislav Raščan kazao je da je Pokret igrao značajnu ulogu u očuvanju mira i bezbednosti od svog osnivanja.

Podsetio je da je Slovenija jedna od pet suverenih zemalja naslednica bivše SFRJ, jednog od inicijatora i članica osnivača Pokreta.

Ističe da je jedan od najvećih problema pandemija kovid, koja je stavila najveći teret na najranjivije - žene i decu.

- Solidarnost je jedini način da se nosimo sa pandemijom - kazao je Raščan i dodao da je Slovenija aktivna i u borbi protiv klimatskih promena.

Kvesta: Pokret ima ključnu ulogu danas u sistemu UN

Predstavnik Kube na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, ambasador te zemlje pri UN Pedro Luis Kvesta izjavio je da Pokret danas ima ključnu ulogu u sistemu UN u uspostavljanju izbalansiranog i jednakog sveta.

- Moramo da se borimo za održivi razvoj sveta - rekao je Kvesta za Tanjug.

On je ukazao da je Pokret nesvrstanih i pionir i glavni promoter sveta bez nukelarnog naoružanja, upozorivši da je količina nuklearnog naoružanja tolika da može da uništi čovečanstvo, ne samo jednom.

Kvesta je poručio da su i danas ključni principi nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, koji se, kaže, ne poštuju u slučaju Kube, podsećajući da je njegova zemlja pod sankcijama SAD.

Dodao je da je Pokret bio protiv sankcija koje je američka vlada nametnula Kubi.

- Pokret će nastaviti da igra važnu ulogu u reformi Ujedinjenih nacija, revitalizacji uloge Generalne skupštine i reforme Saveta bezbednosti UN, kako bismo imali demokratskija i transparentnija tela - rekao je Kvesta.

Mbela - Pokret nesvrstanih, konretna snaga koja se zalaže za mir

Pokret nesvrstanih zemalja bio je i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu, poručio je danas, otvarajući plenarnu sednicu drugog dana Samita nesvrstanih, ministar spoljnih poslova Kameruna Ležen Mbela Mbela. On je rekao da je pre 60 godina, zahvaljujući mudrosti osnivača Pokreta, utrt put velikom broju zemalja koje su stekle nezavisnost.

Mbela je naveo da je prvi samit u Beogradu 1961. godine osnažio početak Pokreta, uprkos svemu što ste dešavalo tada u svetu, čime su potvrđeni njegovi osnovni principi i ciljevi.

- Pokret je bio i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu i iznosi težnje zemlje za slobodu i tada za oslobađanje od kolonijalizma - rekao je šef kamerunske diplomatije.

Mbela je ukazao da se zemlje članice danas suočavaju sa preprekama i izazovima u novom svetskom poretku, te da je potrebno raditi na novoj arhitekturi sveta, koja će moći da ispiše novu stranicu istorije. Prema njegovim rečima, potrebno je doneti novu međunarodnu politiku, koja bi branila interese pojedinaca i zajednica, uzela u obzir interese zemalja u razvoju i smanjila razliku između bogatih i siromašnih.

- Moramo da potvrdimo osnovne ciljeve Pokreta, pre svega stvaranje kolektivne bezbednosti u UN, kroz reforme Saveta bezbednosti koji treba da ispravi istorijsku nepravdu nanetu Africi, koja treba da dobije dva stalna i dva rotirajuća mesta u Savetu bezbednosti UN - rekao je Mbela.

Samit Pokret nesvrstanih Foto: ATA Images

Ebodu - Volja da nastavimo sa osnaživanjem veza prijateljstva

U ime ministra spoljnih poslova Burkine Faso, skupu se obratila predstavnica te države Evlin Ebodu, koja je ukazala da se 60. godišnjica Pokreta obeležava u trenutku velike zdravstvene i finansijske krize.

- Pokret nam je omogućio da neumorno radimo na sprovođenju ciljeva koje smo sebi zacrtali - obezbeđuje nezavisnost država, njihov suverenitet i teritorijalni integritet, bezbednost nezavisnih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, segregacije, rasizma i svih oblika diskriminacije i hegemonije velikih blokova i sila - rekla je Ebodu.

Ona je, takođe, zahvalila državama Pokreta na solidarnosti i pomoći njenoj zemlji tokom pandemije virusa korona, dodajući da je pandemija ugrozila međunarodnu solidarnost.

Prema njenim rečima, Pokret se poslednjih godina suočava sa brojnim društvenim i političkim krizama, koje zahtevaju da se osnaži međunarodna solidarnost, kako bi sve zemlje mogle ravnopravno da se razvijaju.

Samit se završava danas 

U glavnom gradu Srbije na dvodnevnom skupu se okupilo više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Domaćini skupa, koji se održava na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961. godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan. Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim je usledio plenarni deo sa obraćanjima delegacija koji se nastavlja i danas.

Samit Pokret nesvrstanih Foto: ATA Images

Paralelno se odvijaju i drugi dogajaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije, kao i brojni bilateralni susreti.

Rečima "dobrodošli kući", predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče obraćanje na otvaranju samita, i izrazio nadu se neće razgovarati samo o prošlosti , već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

- Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan - poručio je Vučić.

- Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj - istakao je on.

Učesnici samita poručili su juče da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju da se rešavaju zajedno.

Poručeno je i da su principi na kojima je Pokret zasnovan - uzajamno razumevanje, multilateralizam i kolektivno delovanje aktuelni i danas.

Iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, može uspešno suočavati sa izazovima, rečeno je prvog dana samita.

Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdul Šahid, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti bili su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Samit Pokret nesvrstanih Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je ovaj skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj. Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štaba za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

Video: Saradnja i solidarnost su jedini put koji vode ka prosperitetu: Vučić na Samitu pokreta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    12. oktobar 2021 | 08:15

    Bravo neka puknu ovi evropski I svetski zlotvori ama ni jedne reci o ovome skupu.

  • Dik

    12. oktobar 2021 | 07:51

    ... i pole 60 godina nastavlja se borba za jednkost koja ima uspeha među nesvrstanim jer svi nesvrstani su jednako jadni i bedni !

  • Relja

    12. oktobar 2021 | 10:22

    Cirkus COLORADO !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA