Hag zabranio Lukiću da do 2026. komunicira s medijima i da ide na Kosovo i Metohiju

Policijski general Sreten Lukić, koji je na uslovnom otpustu, mora da se drži jasnih pravila koja je predložio Tribunal, a na koja je on svojim potpisom pristao

  • 2
Sreten Lukić Foto: ICTY

Ni pod kojim okolnostima neću, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa veličanjem lica koja je osudio MKSJ ili Mehanizam, niti ću na bilo koji način doprineti veličanju tih lica. Ovo je samo jedan od uslova koje se navode u haškom dokumentu koji je potpisao nedavno oslobođeni policijski general Sreten Lukić, neposredno pre povratka u Beograd iz zatvorske jedinice Sheveningena.

Generalu je između ostalog, Tribunal zabranio komunikaciju s medijima, ali i odlazak na teritoriju Kosova i Metohije. Ovih pravila, kako navodi Kurir, mora da se pridržava sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna. Dokument o prevremenom puštanju Lukića na slobodu, sačinjen 9. oktobra ove godine, vrlo precizno navnodi pod kojim uslovima Lukić izlazi na slobodu.

- Neću razgovarati o svom slučaju, uključujući bilo koji aspekt događaja u bivšoj Jugoslaviji koji su bili predmet mog slučaja, sa medijima, putem društvenih mreža ili sa bilo kim osim mojim pravnim savetnikom koga Mehanizam priznaje, ako ga ima, osim ako predsednik (Haškog tribunala) to nije unapred posebno odobrio. Neću davati nikakve izjave u kojima se negiraju zločini za koje je Haški tribunal bio nadležan, a za koje Mehanizam zadržava nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji - neke su od tačaka, među kojiam se nalazi i zabrana komunikacije sa svedocima i žrtvama koji su svedočili u njegovom i drugim haškim predmetima.

Dokumentom je potpisano ida ni pod kakvim okolnostima neće posetiti teritoriju Kosova, direktno ili indirektno, javno izraziti slaganje sa veličanjem lica koja je osudio MKSJ ili Mehanizam, niti na bilo koji način doprineti veličanju tih lica.

- Sve vatreno i drugo oružje za koje je potrebna dozvola pohraniću kod organa vlasti Srbije, neću kupovati, posedovati, upotrebljavati niti rukovati bilo kakvim vatrenim oružjem ili drugim oružjem za koje je potrebna dozvola - navodi se u dokumentu koji je potpisao Lukić.

Takođe, u slučaju da menja adresu stanovanja u Srbiji, obavezao se da to prijavi haškom sudu u roku od najviše 14 dana, kao i da u slučaju bilo kakvog putovanja van Srbije o tome najpre obavesti Hag, pa tek, ako dobije odobrenje, može da putuje.

U oktobru 2003. Haški tribunal podigao je protiv Lukića optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na KiM tokom 1999. Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, koja je 23. januara 2014. smanjena na 20 godina zatvora. Pre dve godine je izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu sve dosad ignorisao njegov zahtev za puštanje na uslovnu slobodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jura pokatoliceni srbin

    12. oktobar 2021 | 09:54

    Zapadni fasisti sta sve nece izmislili.

  • Predrag Z.

    12. oktobar 2021 | 10:40

    Ljudi časno i viteški branili državu od terorizma i zbog toga osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA