≫ 

Završen niz bilateralnih sastanaka ministra spoljnih poslova Srbije sa ministrima iz celog sveta

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković danas na marginama Samita povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, razgovarao sa predstavnicima zemalja nesvrtanih o napretku bilateralnih odnosa sa Srbijom

  • 0
Nikola Selaković na marginama Samita pokreta nesvrstanih Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas, na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih sa nizom diplomata i ministara zemalja učesnica Samita u Beogradu. 

Srbija spremna za intenziviranje saradnje sa Sao Tome i Prinsipe

Nikola Selaković sastao se sa Editom Ramuš da Košta Tenžuom, ministarkom inostranih poslova Sao Tome i Prinsipe. Ministar Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja, a sagovornici su dogovorili intenzivniju saradnju dva ministarstva.

Šef srpske diplomatije je sagovornici zahvalio što Sao Tome i Prinsipe podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Podsetivši da su u prošlosti mladi iz Sao Tome i Prinsipe dolazili da se školuju u Beograd, Selaković je izrazio očekivanje da će ta tradicija biti obnovljena kroz program stipendiranja studenata „Svet u Srbiji“, za koji je naša zemlja učetvorostručila broj stipendija.

Intenzivirati politički dijalog sa Uzbekistanom

Šef diplomatije sastao se sa prvim zamenikom ministra inostranih poslova Uzbekistana Farhodom Arzievim. On je konstatovao da su odnosi dve zemlje dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, ali i dalje nedovoljno razvijeni. Ministar je izneo našu spremnost za jačanje političkog dijaloga, i, s tim u vezi, uputio je poziv ministru inostranih poslova Uzbekistana da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na poziciji Uzbekistana po pitanju KiM, iznevši očekivanje da će se sa podrškom te vrste nastaviti i bilateralno i u međunarodnim organizacijama. Ministar je preneo da je Srbija spremna da uspostavi i jača saradnju u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, sa posebnim akcentom na ekonomskoj saradnji.

Zahvalnost Indiji na podršci teritorijalnog integriteta Srbije

Selaković se sastao i sa državnom ministarkom za spoljne poslove i specijalnom izaslanicom predsednika Vlade Indije Minakši Leki. On se zahvalio gošći na tome što se odazvala pozivu da učestvuje na ovom važnom komemorativnom skupu u Beogradu, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da drugi put u samo mesec dana ima priliku da sa njom razgovara o produbljivanju bilateralnih odnosa naših dveju država.

Srbija i Indija, kako je ocenio ministar Selaković, imaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa, ali i za učvršćivanje političkih veza kroz nastavak kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i kroz redovne konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova. I ovom prilikom ministar Selaković je izrazio zahvalnost Indiji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i odanosti principima međunarodnog prava.

Da Srbija i Tadžikistan, kao tradicionalni prijatelji, unaprede i ekonomsku saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se sa zamenikom ministra inostranih poslova Tadžikistana Muzafarom Mahmurodom Huseinzodom. Prilikom sastanka konstatovano je da su odnosi dveju zemalja tradicionalno prijateljski i da postoji veliki prostor za unapređenje obostrano korisne ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije je zahvalio na principijelnoj podršci koju nam Tadžikistan pruža po pitanju Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će ta podrška biti vidljiva i u međunarodnim organizacijama.

Dve države, takođe, prema rečima ministra Selakovića, treba da nastave da jačaju i ugovorno-pravne osnove saradnje. Selaković je izrazio i nadu da će u narednom periodu biti u prilici da poseti tu nama prijateljsku zemlju.

Intenzivirati komunikaciju i kontakte sa Gambijom

Šef diplomatije Srbije sastao se danas sa ministrom inostranih poslova, međunarodne saradnje i dijaspore Gambije Mamaduom Tangarom. Selaković je izrazio zadovoljstvo što je Gambija adekvatno predstavljena na skupu povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, izrazivši nadu da je ovaj njihov susret na marginama samo uvod u intenzivniju komunikaciju i kontakte na visokom nivou.

Prema njegovim rečima, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni davne 1965. godine, odnosi dve zemlje nisu na adekvatnom nivou, te je potrebno zajednički raditi na njihovom unapređenju. Selaković je rekao da je Srbija spremna da uspostavi saradnju u brojnim oblastima poput obrazovanja, poljoprivrede, građevinarstva, IT sektora, ekonomske saradnje i turizma.

Ministar Selaković upoznao je sagovornika sa rezultatima ekonomskih reformi poslednjih sedam godina Srbije i da je naša zemlja u prilici da na različite načine pruža pomoć i podršku prijateljskim državama, kojima je to potrebno. Posebno je rekao da želimo da damo svoj doprinos saradnji u oblasti obrazovanja i stipendiramo određeni broj studenata iz Gambije, kroz program „Svet u Srbiji“, za studiranje u našoj zemlji.

Sa ministrom trgovine i industrije Somalije Kalifom Abdijem Omarom.

Selaković je u razgovoru podsetio na bogatu istoriju diplomatskih odnosa Srbije i Somalije, i osvrnuo se na uspešnu saradnju dve zemlje u Pokretu nesvrstanih zemalja.

U to vreme su dve države imale razvijenu ekonomsku saradnju a brojni studenti iz Somalije stekli su obrazovanje u našoj zemlji, a Srbija je, prema Selakovićevim rečima, i danas spremna da kroz program „Svet u Srbiji“ poveća broj stipendija za studiranje mladih Somalijaca u našoj zemlji.

Selaković je i ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog otvaranja ambasade Somalije u Beogradu, izrazivši očekivanje da će to doprineti intenziviranju i unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblastima kao što su trgovina, poljoprivreda i IT industrija.

Na temeljima prijateljskih odnosa unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Irana

Selaković je razgovarao i sa zamenikom ministra inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju Irana Madijem Safarijem. On je istakao da su politički odnosi dve zemlje dobri i da ih karakterišu prijateljstvo i uzajamno razumevanje, podsetivši da sledeće godine obeležavamo 85 godina diplomatskih odnosa.

Prema rečima ministra, Srbija je veoma jasnog opredeljenja i želi da intenzivira politički dijalog sa Iranom, izrazivši nadu da će u skorijem periodu dođi i do realizacija poseta na najvišem nivou. On je poručio da je, na temeljima prijateljskih odnosa dveju zemalja, potrebno raditi na unapređenju ekonomske saradnje, iznevši da postoje potencijali u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, energetike, građevinarstva, turizma.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnoj poziciji Irana po pitanju KiM, a posebno na nedvosmislenoj podršci na koju možemo da se oslonimo u okviru međunarodnih organizacija. Ministar se osvrnuo i na tradicionalno dobru saradnju u oblasti obrazovanja i dodao da želimo da kroz program „Svet u Srbiji“ omogućimo što većem broju studenata iz Irana da se školuju u našoj zemlji.

Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Palestine

Nešto ranije danas Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Palestine Riadom al Malikijem.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što Al Maliki u Beogradu učestvuje na skupu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih i prilike da, nakon nedavnog kratkog susreta u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa njim ponovo razgovara o pitanjima od obostranog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje, i izrazio očekivanje da će dobra volja koja postoji na obe strane biti konkretizovana kroz bilateralne političke konsultacije dva ministarstva i formiranje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Selaković je sagovornika informisao o situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, i zahvalio Palestini na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA