≫ 

"Nadam se da nećemo nikad videti kako će Srbija reagovati ako eskaliraju sukobi na KiM"

Miloš Vučević je istakao da država Srbija pruža punu podršku svom narodu, da su puni osećanja i razumevanja za njihov položaj koji je težak, a u određenim danima gotovo dramatičan i da se novi pogrom srpskog stanovištva neće desiti

  • 3
Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Miloš Vučević, potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada, izjavio je povodom brutalne upotrebe sile specijalca ROSU na severu Kosova da Srbija ovom trenutku samo verbalno daje podršku našem narodu, imajući u vidu sve one okolnosti koje je okružuju.

Vučević je, gostujući na televiziji Hepi, istakao da im država Srbija pruža punu podršku, osećanja i razumevanja za njihov položaj koji je težak, a u određenim danima gotovo dramatičan.

- Nije ovo prvi put ali sada ta eskalacija dobija jedno ubrzanje. Ti incidenti se ubrzavaju i očigledno da ta administracija u Prištini koji predvodi Kurti je radikalnija i eksremnija od nekih ranijih iako je to nije zahvalno porediti. Stiče se utisak da gospodin Kurti, čovek koji vapi za incidentima i koji je spreman da zaista ugrozi ono što je najvrednije, a to je mir i stabilnost. Poruka koju smo uputili je poruka podrške svim našim sunarodnicima ali i drugim građanima koji doživaljavju Srbiju kao svoju otadžbinu. Nemojmo da zaboravimo i Gorance i Bošnjake, Rome koji su u dobrim odnosima sa našoj zajednicom. To je podrška i poruka predsedniku Vučiću, državi vladi... - izjavio je on.

Ističe da je jako bitno što je predsednik otišao u Rašku, Kraljevo i što je još jednom pokazao da ne beži i ne skriva se od direktnog razgovora sa građanima.

- Važno je jasno poručiti narodu da smo uz njih i da se Srbija neće odreći svog naroda na Kosovu i Metohiji da nećemo dozvoliti oko što smo videli 95, i 99, posebno 2004. kada je bio pogrom, ali i 2008, 2011 kada su stavljali infrastrukturu za administrativne prelaze na Jarinju i Branjaku.. Oni žele da demonstriraju moć, jer Kurti želi da pokaže da ono što on naziva teritorijom tvz nezavisnog Kosova je apsolutno pod kontrolom vlasti u Prištini – naglasio je Vučević.

Pojedine zemlje podržavaju akciju ROSU

On je istakao da iako mnogi žele da vide i neku ofanzivniju reakciju Srbije, zaboravljamo da moramo da jačamo ekonomiju. Kosovo je jedan vid međunarodnog proatektoratom Kfor i Nato, a čini se da deo tog sistema ohrabruje Kurtija da radi ove stvari sa stalnom relativizacijom takvih incidentata, poručuje Vučević.

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/AP

- Vidimo da jedna zapadna ostrvska država kaže da je to bila jedna legitimna legalna akcija regularnih policijskih snaga u borbi protiv krijumačarenja, i to su saopštili na svom zvaničnom tvit nalogu. Moram da istaknem da imajuću u vidu zvaničnu politiku SAD čini mi se da je izjava ambasadora Gotfrija bila korektna u kojoj rekao sa Amerika vrši snađan pritisak na Prištnu da se akcija obustavi - rekao je Vučević.

O imenovanju novog ambaradora SAD u Beogradu Krustofera Hila kaže da je to očekivano s obzirom da je na vlasti demokrate, nije na nama ni da sudimo ni da cenimo. Moramo da radimo i probamo da imamo što bolje odnose sa njima. To neće biti jednostavno imajući u vidi KiM, složeno pitanje u BiH i konstatnih političkih napada na RS.

Pritisci na Srbiju će se nastaviti

Vučević na pitanje o konstatnim pristicima na Srbije koju su pojačani u poslednje vreme ističe da očekuje da će se oni nastaviti.

- Biće pokušaja da se destabilizuje region, Srbija. Za mene je ključna poruka je ona koju je predsednik Vučić rekao Srbima i svim građanima Srbije. Hoćemo mir i stabilnst ali neće dozviliti stradanje srpskog naroda. Nadam se da nikada nećemo morati da vidimo ni mi Srbi, ni ostali kako će Srbija da reaguje ako dođe do eskalacije nasilja na Kosovu - naglasio je i dodao da druga strana želi okupaciju severa Kosova.

- Mi želimo dogovor i kompromis sa Albancima i želimo rešenje koje će garantovati mir i našoj i njihovoj deci . Treba reći da su Srbi stradalni narod i ako je neko proteran onda su to Srbi. Sve žrtve poštujem, ali šta je sa srpskim žrtvama. U Srbiji je gotovo sramota da kažete da smo i mi stradali. A kada kažete da su i Srbi stradali u BIH nametnuto je mišljenje da time vrežate žrtve u Srebrenici. Kao da ne postoje žrtve u Bratuncu, kao da ne postoji stradanje beba u Banja Luci , kao da nije proterano 100.000 Srba u Sarajevu, nekoliko desetima hiljada Srba iz Mostara...- objasnio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    15. oktobar 2021 | 15:25

    Bez podrške Rusije ne možemo mi da kročimo na Kosovo dok su ovi zlikovci Kfor dole.

  • Zoki

    15. oktobar 2021 | 14:40

    Bas ste odreagovali u ...

  • ANTE BAN

    15. oktobar 2021 | 16:25

    Treba da to svi vide i da se to dogodi! Tada bi Srbija sigurno istjerala sa Kosova sav taj KFOR i njegove sluge i pomagače!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA