• 0

Pobednik izbora Srpska lista, Samoopredeljenje izgubilo uporišta, drugi krug izbora u 21 opštini

Od ukupno 38 opština u kojima su se birali lokalni organi vlasti, 17 opština je izabralo gradonačelnike, a drugi krug će biti održan u svim većim opštinama, osim Južne Mitrovice i Peći.

  • 0
Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Birači u 21 opštini na Kosovu i Metohiji moraće ponovo na izbore, jer u prvom krugu lokalnih izbora održanih juče, nisu izabrali svoje lokalne lidere, prenosi Reporteri. Od ukupno 38 opština u kojima su se birali lokalni organi vlasti, 17 opština je izabralo gradonačelnike, a drugi krug će biti održan u svim većim opštinama, osim Južne Mitrovice i Peći.

Pobednik jučerašnjih izbora je Srpska lista, koja je osvojila devet opština od 10 u kojima se takmičila. Druga je Demokratska partija Кosova, koja je na jučerašnjim izborima pobedila bez drugog kruga glasova u Srbici, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Kačaniku i Đeneral Jankoviću.

Treći je Demokratski savez Kosova, koji je pobedio u Peći i Lipljanu, dok isto toliko opština za sada ima i Alijansa za budućnost Kosova, koja je uspela da osvoji vlast u Suvoj Reci i Dečanima.

Pobednik parlamentarnih izbora 14. februara, Pokret Samoopredeljenje nije uspeo da zadrži nijednu opštinu u kojoj je bio na vlasti.

Prema podacima Centralne izborne komisije, u drugi krug izbora ide 21 opština, među njima sve velike opštine osim Južne Mitrovice i Peći.

U Prištini će se u drugom krugu takmičiti Arben Vitia iz Pokreta Samoopredeljenje i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova. U Podujevu u drugi izborni krug idu kandidat DSK Ekrem Hiseni, koji trenutno ima prednost, dok je drugi Špejtim Bulići iz Pokreta Samoopredeljenje. U dve opštine koje su se smatrale uporištima DSK, Kosovo Polje i Gnjilane, u konkurenciji će biti i Pokret Samoopredeljenje.

U Kosovu Polju Burim Beriša iz DSK će se u drugom krugu suočiti sa Enverom Bajcincem iz Pokreta Samoopredeljenje, dok će Aljban Hiseni iz Samoopredeljenja biti u trci u Gnjilanu protiv Lutfija Hazirija iz DSK. U Vitini u drugi krug takođe idu Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Povratnici i socijalno ugrozeni zajedno na glasanje, lokalni izbori Kosovo i Metohija

Foto: Kosovo-online

Samoopredeljenje nije uspelo da osvoji Prizren u prvom krugu, tako da će se taj pokret u drugom krugu suočiti sa Šaćirom Totajem i Demokratskom partijom Kosova.

DSK će biti u drugom krugu u opštini Junik, u konkurenciji sa Alijansom za budućnost Kosova. Socijaldemokratska inicijativa nije uspela da osvoji mesto poznato kao njeno uporište, Mališevo. U ovoj opštini NISMA će se u drugom krugu takmičiti sa Demokratskom partijom Kosova. Ćedron Kastrati iz Socijaldemokratske partije suočiće se sa svojom bivšom strankom, Samoopredeljenjem, u drugom krugu izbora u Kamenici.

Drugi krug će takođe biti održan u Obiliću, Kačaniku, Štimlju, Orahovcu, Đakovici, Dragašu, Istoku, Vučitrnu, Glogovcu i Klokotu.

Samo četiri gradonačelnika ponovo dobila poverenje na izborima u albanskim sredinama

Četiri gradonačelnika u albanskim sredinama, koja su se ponovo kandidovala za te funkcije, dobila su poverenje građana na jučerašnjim lokalnim izborima, prenosi Reporteri.

Reč je o gradonačelnicima Uroševca, Suve Reke, Lipljana i Dečana. Tako će i u narednom mandatu na čelu Uroševca biti Agim Aljiu, a u Suvoj Reci Balji Muharemaj. Poverenje građana na jučerašnjim lokalnim izborima dobio je ponovo i Imri Ahmeti iz Demokratskog saveza Kosova, koji će voditi opštinu Lipljan u narednom mandatu. Dečane će i dalje voditi Bašim Ramosaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

(Teelgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima